logo
wvhj2023
© Peter de Kievith | Dreamstime.com
© Peter de Kievith | Dreamstime.com
5 februari 2021

FedEC stoort zich aan populisme Kamerleden: wachttijd voor energielabel slechts 2 tot 4 weken

Er is geen sprake van lange wachttijden voor het aanvragen van een energielabel. Dat stelt branchevereniging FedEC die zich stoort aan populisme bij Kamerleden die claimen dat consumenten benadeeld worden.

De branchevereniging voor energiedeskundigen, -engineers en -adviseurs stelt dat het beeld over de wachttijd voor het aanvragen van een energielabel dat bepaalde belangenverenigingen en politici schetsen pertinent onjuist is.

Misstanden
Op dit moment is de wachttijd bij de meeste erkende energieadviseurs die lid zijn van FedEC circa 2 tot 4 weken. Deze periode hoeft volgens de organisatie voor praktisch geen enkele consument die zijn woning wil verkopen tot problemen te leiden. Wel zeggen de energieadviseurs dat consumenten het beste zelf en rechtstreeks een energieadviseur kunnen inschakelen. De route via een makelaar of vergelijkingssites is in veel gevallen duurder en kost meer tijd.

Dat sommige partijen veel langere wachttijden noemen, komt volgens de belangenorganisatie door misstanden in deze markt en doordat vraag en aanbod elkaar nog moeilijk weten te vinden.

Absurde leadvergoeding
‘Er zijn makelaars die onze leden benaderen voor het uitvoeren van een energielabel maar daarvoor een leadvergoeding tot 100 euro eisen’, stelt Hugo Breuers, bestuurslid van de FedEC en zelf ook actief als energieadviseur. ‘Ook verschillende vergelijkingswebsites, die niet meer zijn dan leadgenerators, zijn er puur op gericht om voor een provisie een energieadviseur in te schakelen. Dat zulke makelaars of leadgenerators te horen krijgen dat onze adviseurs geen tijd hebben, vinden wij niet meer dan logisch. Als een Energielabel circa 250 tot 350 euro kost, waarvoor wij ruim een halve dag werk hebben, is het niet redelijk om 100 euro aan provisie af te dragen aan partijen die de consument nauwelijks meerwaarde bieden.’
 
Breuers en de FedEC roepen consumenten die hun huis willen verkopen op om rechtstreeks een erkende energieadviseur te benaderen. Het kan ook via een makelaar, als hij of zij dit als zuivere dienstverlening verzorgt. Op dat punt steken de leden van de FedEC volgens Breuers de hand in eigen boezem. ‘Veel van onze leden zijn voor de consument op dit moment online slecht vindbaar. Ook storen we ons aan partijen die erg hard over de nadelen van het energielabel roepen. Want als onze leden een energieadvies opstellen, dan heeft dit wel degelijk meerwaarde voor de woningbezitter. Er is een groot verschil met het digitale label dat tot vorig jaar te koop was.’

Populisme 
Waar de FedEC zich enorm aan stelt te storen, is het populisme van enkele Kamerleden. Met de verkiezing in aantocht doen zij volgens de organisatie alsof de consument enorm wordt benadeeld door het energielabel. Met name Kamerleden Koerhuis en Terpstra vinden dat de minister de problematiek met het gebrek aan voldoende energieadviseurs had kunnen zien aankomen. ‘Maar als FedEC vinden wij dat juist deze Kamerleden, die maar onzekerheid blijven zaaien over de toekomst van het energielabel, zelf zorgen voor het gebrek aan energieadviseurs’, aldus Breuers. ‘Doordat zij blijven hameren op de noodzaak van een energielabel “light” dat je voor een paar tientjes online moet kunnen kopen - en waar de consument echt helemaal niets aan heeft - gaat geen potentiële energieadviseur investeren in een opleiding, examen en online vindbaarheid. Terwijl er nu, door de coronacrisis, wel degelijk beroepsgroepen zijn die hiervoor in potentie interesse hebben.’

Het nieuwe energielabel

Sinds 1 januari 2021 is het niet meer mogelijk voor woningeigenaren om zelf een vereenvoudigd energielabel aan te vragen. Enkel energieadviseurs die aan huis komen, mogen de energielabels nog toekennen.

Vorig jaar werd al bekend dat woningen met zonnepanelen door invoering van de nieuwe bepalingsmethoden voor het meten van de energieprestatie van gebouwen – de NTA 8800 – in sommige gevallen een slechter energielabel krijgen.

Begin februari meldde minister Ollongren dat de huidige lockdown vanwege het coronavirus een tekort aan energieadviseurs veroorzaakt die een energielabel kunnen afgeven. Minister Ollongren neemt per direct maatregelen om het probleem op te lossen waardoor er per april in potentie 1.500 energieadviseurs beschikbaar zijn. Op dit moment zijn er volgens de minister bijna 500 adviseurs vakbekwaam.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten