logo
wvhj2023
© Rijksoverheid
© Rijksoverheid
3 februari 2021

Coronacrisis vergroot tekort aan energieadviseurs die energielabel kunnen toekennen

De huidige lockdown vanwege het coronavirus heeft een tekort aan energieadviseurs veroorzaakt die een energielabel kunnen afgeven. Minister Ollongren neemt per direct maatregelen om het probleem op te lossen.

Sinds 1 januari 2021 is het niet meer mogelijk voor woningeigenaren om zelf een vereenvoudigd energielabel aan te vragen. Enkel energieadviseurs die aan huis komen, mogen de energielabels nog toekennen. Vorig jaar werd al bekend dat woningen met zonnepanelen door invoering van de nieuwe bepalingsmethoden voor het meten van de energieprestatie van gebouwen – de NTA 8800 – in sommige gevallen een slechter energielabel krijgen.

Vakbekwaamheid
Om de energieprestatie van gebouwen op te mogen nemen en te registreren ten bate van het nieuwe energielabel en de BENG-berekening voor de vergunningaanvraag, moeten energieadviseurs hun vakbekwaamheid behalen conform BRL 9500.

In de laatste maanden van 2020 werd volgens de minister duidelijk dat het aantal opgeleide energieadviseurs echter achterbleef op de verwachting en een deel van de energieadviseurs het bewijs van vakbekwaamheid voor de NTA 8800 niet tijdig ging halen. De minister heeft toen een overgangsregeling gepubliceerd waarmee meer adviseurs (sneller) aan het werk kunnen.

Examens opgeschort
Daarnaast heeft de minister de druk op de markt voor het afgeven van nieuwe energielabels in de eerste maanden van 2021 verminderd door de Regeling Vermindering Verhuurderheffing (RVV) voor verduurzaming een kwartaal later te laten ingaan; per 1 juli 2021. Maar door de huidige lockdown van de coronacrisis is volgens de minister een nieuwe situatie ontstaan: ‘Het komen tot voldoende energieadviseurs wordt bemoeilijkt, omdat het vanaf 16 december 2020 niet langer mogelijk is om fysiek examenmodules af te nemen. Er zijn daardoor veel fysieke examens opgeschort.’

Met de oplopende wachttijden en het feit dat niet alle examenmodules op korte termijn middels online-thuisexaminering kunnen worden aangeboden, heeft de minister nu besloten een aantal extra maatregelen te nemen waaronder verbetering van vindbaarheid van energieadviseurs, uitbreiding en versnelling van online-thuisexaminering en uitbreiding van de overgangsregeling.

Overgangsregeling
De softwaremodules kunnen niet op korte termijn middels online-thuisexaminering  aangeboden worden. Daarom wordt de huidige overgangsregeling uitgebreid. Het opnemen van de energieprestatie voor het energielabel door personen die nog niet het bewijs van vakbekwaamheid hebben behaald, maar wel aantoonbaar in staat zijn deze opname te doen, is al toegestaan onder de huidige overgangsregeling. Deze regeling wordt uitgebreid, zodat deze personen tot 1 juli 2021 ook de registratie van de energieprestatie voor energielabels mogen doen en de BENG-berekening voor de vergunningsaanvraag mogen maken en registreren.

1.500 adviseurs
Op dit moment zijn er volgens Ollongren bijna 500 adviseurs vakbekwaam. De combinatie van de maatregelen die de minister neemt, zorgt ervoor dat na publicatie van de overgangsregeling direct 200 adviseurs extra de energieprestaties mogen registreren. Daarnaast biedt het perspectief voor de 800 personen die reeds gestart zijn met het behalen van de vakbekwaamheid, maar dit nog niet hebben behaald. Hiermee zijn er per april potentieel 1.500 energieadviseurs beschikbaar. ‘Wat voldoende zou moeten zijn om de ingeschatte vraag aan te kunnen en belemmeringen op de woningmarkt te voorkomen’, aldus Ollongren.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten