logo
wvhj2023
© Rijksoverheid
© Rijksoverheid
29 juni 2020

Minister Ollongren: woningen met zonnepanelen krijgen slechter energielabel

Woningen met zonnepanelen krijgen door invoering van de nieuwe bepalingsmethoden voor het meten van de energieprestatie van gebouwen – de NTA 8800 – mogelijk een slechter energielabel. Dat meldt minister Ollongren.

Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,  heeft schriftelijk een reeks vragen van de Tweede Kamer beantwoord over de aanpassing van de methodiek voor het bepalen van de energieprestatie van gebouwen en de inijking van energielabels.

Slechtere energieprestatie
Eind mei werd bekend dat ruim 50 procent van de gebouwen in Nederland bij de invoering van de nieuwe bepalingsmethoden voor het meten van de energieprestatie van gebouwen – de NTA 8800 – zijn huidige energielabel behoudt.

‘Ter illustratie: in een rijtje met identieke woningen, zal de hoekwoning een slechtere energieprestatie krijgen, doordat deze meer verliesoppervlakte heeft (namelijk een zijgevel) dan de tussenwoning’, schrijft Ollongren in haar antwoorden aan de Tweede Kamer. ‘Woningen met elektrische installaties gaan beter scoren, maar woningen met veel eigen zonnestroom (pv-panelen) juist slechter.’

Groenere landelijke mix zorgt voor nadeel
De Primaire Energiefactor (PEF) is een van de aspecten die bijdraagt aan de verschuivingen in energielabels. De PEF drukt uit hoeveel kilowattuur fossiele energie gebruikt wordt voor de productie van 1 kilowattuur elektriciteit. In de NTA 8800 is de PEF van elektriciteit veel lager geworden, omdat de opwekking van stroom de laatste jaren duurzamer is geworden. 

Minister Ollongren schrijft hierover het volgende: ‘Het landelijk elektriciteitsnet wordt steeds duurzamer. De nieuwe rekenmethodiek houdt daarmee rekening. Zonnepanelen leveren daardoor ten opzichte van de vorige methodiek een relatief kleinere bijdrage aan de energieprestaties van het gebouw. Dat neemt niet weg dat het toepassen van zonnepanelen nog steeds resulteert in een verbetering van het energielabel en onveranderd belangrijk is voor de doelstelling van hernieuwbare energie.’

Minder goed label
‘Het effect van de PEF op de nieuwe labels hangt sterk af van de maatregelpakketten die zijn toegepast’, vervolgt de minister. ‘Gebouwen met pakketten die relatief veel elektriciteit gebruiken voor verwarmen en/of koelen zullen gemiddeld een beter label krijgen. Dit geldt voor zowel woningen als utiliteitsbouw. Gebouwen die met bijvoorbeeld veel zonnepanelen zelf elektriciteit opwekken daarentegen, zullen gemiddeld een minder goed label krijgen. Dit heeft te maken met het feit dat de elektriciteitsopwekking in het landelijk elektriciteitsnet steeds duurzamer is geworden, zodat eigen elektriciteitsproductie als “concurrent” van het landelijke net relatief minder positief gaat scoren. In de utiliteitsbouw treft men vaker combinaties aan van veel elektriciteitsgebruik voor verwarmen en koelen (bijvoorbeeld warmtepompen) met eigen elektriciteitsopwekking via pv-panelen. In die gevallen is er dan vaak sprake van compenserende effecten waardoor de labelverschuivingen dan beperkt zijn.’

Afgelopen januari werd bekend dat de eisen voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG) pas per 1 januari 2021 worden ingevoerd. De invoering werd met een half jaar uitgesteld omdat de rekensoftware te laat klaar is. Volgens toenmalig minister Knops werd de vertraging vooral veroorzaakt door de uitgebreide en genuanceerde bepalingsmethode voor de energieprestatie van gebouwen NTA 8800.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten