Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Vattenfall Solar Team presenteert nieuwe teamleden, race onzeker door coronavirus
© Jorrit Lousberg

Vattenfall Solar Team presenteert nieuwe teamleden, race onzeker door coronavirus

Het Vattenfall Solar Team heeft zijn 17 nieuwe teamleden gepresenteerd. Door het coronavirus is het nog allerminst zeker of de World Solar Challenge in Australië doorgaat, maar het team bereidt zich gewoon voor.

De Bridgestone World Solar Challenge is een 3.000 kilometer lange race dwars door de Australische ‘outback’. De tweejaarlijkse race wordt vanwege de sterke bezetting gezien als het officieuze wereldkampioenschap (WK) voor zonneauto’s.

Laatste keer
Bij de allereerste deelname in 2001 pakte het Vattenfall Solar Team meteen goud. In totaal stond het team 7 keer op de hoogste trede, de laatste keer was in 2017. Dit jaar doet het team voor de 11e keer mee en zal Vattenfall voor de laatste keer hoofdsponsor zijn.

Elke 2 jaar ontwerpt en bouwt het team een volledig nieuwe zonneauto. De auto van dit jaar krijgt de naam Nuna11 en wordt deze zomer gepresenteerd. Voor elke race wordt een nieuw team samengesteld uit studenten van de TU Delft die de auto ontwerpen, bouwen en ermee racen. Het huidige team bestaan uit 17 studenten.

Bouwen met coronaprotocol
De komende maanden bouwt het team aan een volledig nieuwe zonneauto. De teamleden werkten de afgelopen maanden grotendeels vanuit huis aan het ontwerp, en komen alleen samen als het nodig is. Dat gebeurt in kleine groepjes en op basis van een zelf ontworpen en streng coronaprotocol, gebaseerd op de richtlijnen van het RIVM. Zo hopen ze dit najaar te kunnen jagen op eerherstel, tijdens het officieuze WK zonneracen in Australië. Bij de laatste race in 2019 ging voorganger NunaX vlak voor de finish in vlammen op.

Toen de nieuwe teamleden afgelopen zomer solliciteerden voor een plekje, was de wereld al in de ban van de coronapandemie. De huidige lockdown en de wereldwijde maatregelen hangen als een donkere wolk boven de zonneracewereld. Maar oktober is nog ver weg, en het team is hoopvol gestemd. ‘De coronamaatregelen in Australië zijn zeer streng, maar een jaartje overslaan is voor ons niet aan de orde’, benadrukt teamleider Christiaan Wiers. ‘Het is voor ons eigenlijk heel eenvoudig: als de race straks doorgaat, dan is het geen optie dat wij er niet bij zijn. We gaan dus volle bak aan de slag, waarbij we uitgaan van het scenario dat de race doorgaat.’

Nu in Solar Magazine

Mei 2021

Zonnepanelen grote afwezige in Nationale Milieudatabase: fabrikanten van zonnepanelen moeten investeren in productgerichte milieudata om boot niet te missen Bonaire, Sint Eustatius en Saba: Veel zon, (nog te) weinig...
Vacatures
Conduct Technical Solutions zoekt:

Inkoper

Fulltime (40 uur) - Aalborg 4, 2993 LP te Barendrecht
Wattkraft zoekt:

Huawei Solar Technische Service Engineer

Fulltime (40 uur) - Utrecht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!