logo
wvhj2023
© Lightyear
© Lightyear
8 januari 2021

75.000 euro milieu-investeringsaftrek voor elektrische auto met zonnepanelen

Elektrische auto’s met zonnepanelen komen vanaf dit kalenderjaar in aanmerking voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA). De auto’s krijgen 36 procent investeringsaftrek voor een bedrag van maximaal 75.000 euro.

Als onderdeel van de toegang tot de MIA-regeling zijn elektrische auto’s met zonnepanelen per 1 januari 2021 opgenomen op de Milieulijst. In de Milieulijst staan de investeringen die ondernemers met fiscaal voordeel kunnen doen voor de regelingen MIA en en Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (Vamil). Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat past deze lijst jaarlijks aan na consultatie met de markt.

1 kilowattpiek
Gecombineerd wordt voor deze fiscale regelingen door het ministerie dit kalenderjaar een bedrag van 139 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Elektrische auto’s met zonnepanelen staan op de Milieulijst als volgt omschreven en komen dus in aanmerking voor een investeringsaftrek van 36 procent van het investeringsbedrag:

  • G 3111 | Elektrisch aangedreven voertuig met zonnepanelen
    1. bestemd voor: het vervoer van personen met een uitsluitend elektrisch aangedreven personenauto die is voorzien van in het voertuig geïntegreerde zonnepanelen, en waarbij: de voor de aandrijving benodigde energie wordt opgeslagen in een accupakket dat geen lood bevat, en de zonnepanelen een vermogen hebben van ten minste 1 kilowattpiek.
    2. bestaande uit: een elektrisch aangedreven personenauto met geïntegreerde zonnepanelen en al dan niet een oplaadstation.

Gunstigere bijtelling
Elektrische auto’s met zonnepanelen hebben sinds 1 januari 2021 ook een gunstigere bijtelling dan standaard elektrische auto's. De bijtelling over de gehele cataloguswaarde bedraagt sinds dit jaar 12 procent, terwijl dit percentage voor standaard elektrische auto’s enkel voor de eerste 40.000 euro van toepassing is.

Elektrificatie bouwsector
Het kabinet wil in 2021 de elektrificatie van de bouwsector verder stimuleren. Daarom zijn onder andere elektrische kranen, elektrische hijswerktuigen en andere elektrische machines die gebruikt kunnen worden in de bouwsector nieuwkomers op de Milieulijst. Hiermee dragen de regelingen bij aan de verduurzaming van deze branche en verdere aanpak van de stikstofemissies bij bouwprojecten.

Ook kunnen ondernemers bij de bouw van een duurzaam industriegebouw kiezen tussen combinaties van een vegetatiedak, gevelbegroeiing, witte dakbedekking en voorzieningen voor duurzame-energieopwekking.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten