Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Prinsjesdag: elektrische auto met zonnepanelen krijgt lagere bijtelling
© Lightyear

Prinsjesdag: elektrische auto met zonnepanelen krijgt lagere bijtelling

Elektrische auto’s met zonnepanelen krijgen vanaf 2021 een gunstiger bijtelling dan standaard elektrische auto's. In het Belastingplan 2021 staat dat de bijtelling over de gehele cataloguswaarde 12 procent bedraagt.

De elektrische auto moet om in aanmerking te komen voor de lagere bijtelling voorzien zijn van geïntegreerde zonnepanelen met een vermogen van ten minste 1 kilowattpiek. Bovendien moet de aandrijving de benodigde zonne-energie opslaan in een accupakket dat geen lood bevat.

Bijtelling verandert jaarlijks
Omdat de meerkosten van elektrische auto’s ten opzichte van door fossiele brandstoffen aangedreven auto’s steeds verder afnemen, worden de fiscale voordelen voor leaserijders van elektrische auto’s door het kabinet al enkele jaren afgebouwd. In 2020 zijn er 2 tarieven voor de bijtelling: 8 procent en 22 procent. De bijtelling is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto. De uitstootgrenzen worden ieder jaar opnieuw vastgesteld. Het verlaagde bijtellingspercentage van 8 procent geldt dit jaar voor de gehele cataloguswaarde van elektrische auto’s die rijden op waterstof. Voor elektrische auto’s die niet op waterstof rijden maar wel 0 CO2-uitstoot hebben, geldt de 8 procent bijtelling slechts tot en met een cataloguswaarde van 45.000 euro.

Waar het bijtellingsvoordeel dit kalenderjaar nog 14 procent bedraagt (red. 8 procent ten opzichte van 22 procent), wordt dat verschil komend jaar afgebouwd tot 6 procent. De bijtellingspercentages worden daarmee in 2021 respectievelijk 12 en 22 procent. Voor elektrische auto’s met zonnepanelen zal de bijtelling voor de gehele cataloguswaarde gelden; er is dus geen cap. Dit type elektrische auto kent daardoor dus een lagere bijtelling.

Geen wegenbelasting
Bovendien hoeven eigenaren van elektrische auto’s met zonnepanelen in 2021 ook geen wegenbelasting te betalen. Dit type auto’s hoeft namelijk geen Motorrijtuigenbelasting (MRB) te betalen. Dit is de belasting op het bezit van een auto, motor of vrachtwagen. 

Ook de BPM hoeft niet betaald te worden. Dit is de belasting die men betaalt bij de aanschaf van personenauto’s en motorrijwielen. Elektrische auto’s zijn de komende jaren echter nog vrijgesteld van deze belasting.

Nu in Solar Magazine

Juni 2021

Platform Preventie Valgevaar: ‘Wettelijke veiligheidseisen massaal genegeerd’ Inspectie SZW controleert dit jaar gericht op veilig werken op hoogte bij installatie zonnepanelen Kant-en-klare oplossing voor uitbannen dwangarbeid...
Vacatures
Zonmaat zoekt:

Magazijnmedewerker (m/v) Utrecht

Fulltime (40 uur) - Bolgerijsekade 5, Vianen, Utrecht, 4131 NT
Zon Advies Nederland zoekt:

Commercieel administratief medewerker(st)er

Fulltime (40 uur) - 6662 NG
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!