Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Nelectra vraagt minister 1 maand uitstel voor installeren zonnepanelen met terugdraaiende teller

Nelectra vraagt minister 1 maand uitstel voor installeren zonnepanelen met terugdraaiende teller

Nelectra heeft de Vlaamse minister van Energie Demir gevraagd om in specifieke gevallen 1 maand uitstel te verlenen voor het installeren van zonnepanelen die vallen onder het regime van de terugdraaiende teller.

Huishoudens die in Vlaanderen zonnepanelen installeren, kunnen nog tot het einde van het jaar kiezen voor de terugdraaiende teller. Installaties die na 31 december 2020 in dienst worden genomen, maken geen gebruik meer van de terugdraaiende teller. Wie in Vlaanderen vanaf 1 januari 2021 nieuwe zonnepanelen met een omvormervermogen kleiner of gelijk aan 10 kilovoltampère in gebruik neemt, komt in aanmerking voor een nieuwe investeringspremie.

Contracten
In een brief heeft Nelectra nu aan de minister gevraagd om in zeer specifieke gevallen van overmacht 1 maand uitstel in overweging te nemen. Dit uitstel zou dan van toepassing moeten zijn voor reeds geplaatste bestellingen voor zonnepanelen die in 2020 geïnstalleerd zouden moeten worden, maar door overmacht bij de installateur, het keuringsorganisme of netbeheerder Fluvius niet tijdig kunnen worden opgeleverd.

‘Daarmee willen we tegemoetkomen aan de bezorgdheid van onze bonafide pv-installateurs die vrezen wegens de coronaperikelen in de problemen te komen om de deadline van 31 december 2020 te halen’, stelt Nelectra. ‘Het gaat dan om bepaalde contracten, die reeds lange tijd geleden werden afgesloten met het oog op de uitvoering van de pv-installatie dit najaar en waar het technisch dossier voorhanden is, die niet tijdig zullen kunnen worden uitgevoerd wanneer zij thans buiten hun wil om geconfronteerd worden met plots uitvallen van werknemers door coronaziekte of verplichte quarantaine.

Verplichte quarantaine
‘Een ander probleem is dat bepaalde keuringsorganismen eveneens omwille van corona-zieken en verplichte quarantaine en de massale toevloed aan keuringen, de reeds met de klant afgesproken deadline mogelijk niet zullen kunnen halen’, vervolgt de beroepsfederatie haar pleidooi. ‘Dezelfde situatie kan zich voordoen bij nieuwbouw wanneer Fluvius de aansluiting omwille van redenen niet op de afgesproken termijn kan voorzien, waardoor ook de keuring niet meer tijdig kan plaatsvinden. Daarom vinden we dat een beperkt uitstel in zeer uitzonderlijke omstandigheden en onder strikte voorwaarden zou moeten worden toegekend in die gevallen waarin bewezen wordt dat het om een situatie van overmacht gaat.’

Nelectra benadrukt dat het niet de bedoeling is om een bijkomende rush op pv-installaties en mogelijke fraude in de hand te werken. ‘Een uitstel mag ook niet oneerlijk zijn ten opzichte van de vele pv-installateurs die tijdig hun voorzorgen hebben genomen door alles goed in te plannen, keuringen vroegtijdig te reserveren,… Anderzijds mogen onze installateurs ook niet de dupe zijn van situaties waarin overmacht kan bewezen worden’, besluit Nelectra.

Lees ook:

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2021

De Marktgids Zonne-energie 2021 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Vlaamse zonne-energiemarkt gaat nieuw tijdperk in, Nederlandse zonne-energiemarkt na coronacrisis klaar voor...
Vacatures
kWh People zoekt:

Senior adviseur ontwikkeling duurzame energieprojecten

Fulltime (40 uur) - 6541EZ
TechniQ Energy | Maatwerk in duurzame energie zoekt:

Marketing en Sales medewerker met affiniteit voor online en duurzame systemen

Fulltime (40 uur) - Serooskerke, 4353RT, 47+49A
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!