logo
wvhj2023
© Vlaams Parlement
© Vlaams Parlement
30 november 2020

Vlaanderen wil jaarlijks 300 megawatt zonnepanelen installeren: nieuwe versie Zonneplan 2025 goedgekeurd

De regering van Vlaanderen heeft de nieuwe versie van het Zonneplan goedgekeurd. Hierin is de ambitie herhaald om in de periode 2021-2025 jaarlijks 300 megawatt aan pv-systemen met zonnepanelen te installeren.

‘Dit is broodnodig om de energie- en klimaattransitie waar te maken’, stelt minister van Energie Zuhal Demir. ‘Vandaag ligt er ongeveer 3.600 megawatt aan zonnepanelen in Vlaanderen, verdeeld over meer dan 500.000 installaties, die ongeveer 5 procent van de geschikte dakoppervlakte bedekken. Er is dus nog veel potentieel.’

6,7 gigawatt
Het Zonneplan 2025 omschrijft hoe de doelstellingen voor pv-installaties – zoals ze zijn opgenomen in het Regeerakkoord, in de Beleidsnota 2019-2024 en in het Vlaams Energie- en Klimaatplan 2021-2030 – kunnen worden gerealiseerd.

In de periode 2021-2025 wil minister Demir het vermogen aan zonnepanelen in Vlaanderen met minstens 1.500 megawatt uitbreiden. In deze periode wordt een jaarlijkse groei ingeschat van 300 megawatt (red. noot: dit betreft het omvormervermogen en dus niet het zonnepaneelvermogen) en vanaf 2025 een groei van 318 megawatt, zodat in 2030 een capaciteit van 6,7 gigawatt zon-pv in Vlaanderen wordt bereikt.

Energiegemeenschappen
Als onderdeel van de plannen van minister Demir kunnen jaarlijks 27.000 huishoudens vanaf 2021 rekenen op een premie voor nieuwe zonnepanelen  en middelgrote bedrijfsinstallaties krijgen investeringssteun via een call.

In de toekomst zal zonnestroom ook met anderen gedeeld kunnen worden. Zo zullen burgers, lokale overheden en ondernemingen zich kunnen verenigen in bijvoorbeeld een energiegemeenschap en zullen ze de opgewekte energie kunnen delen.

Asbestdaken en voorbeeldfunctie
Ook eigenaars van grote asbestdaken worden gestimuleerd om zonnepanelen te overwegen, er komt een zonnecoach die kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s) gratis onafhankelijke eerstelijnsinformatie geeft over zonnepanelen en er wordt ingezet op de voorbeeldfunctie van de overheid.

In het Zonneplan staat verder dat er meer pv-installaties moeten komen op Vlaamse overheidsgebouwen, sociale woningen en schoolgebouwen.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten