- Ruim 200.000 eigenaren van zonnepanelen in Vlaanderen krijgen geen compensatie
- Hoogte compensatie Vlaamse eigenaren van zonnepanelen bekend: maximaal 4.360 euro terug
- SolarCare: opbrengst zonnepanelen in 2020 gestegen naar 0,94 kilowattuur per wattpiek
- Veritec en ROC Midden Nederland starten opleiding tot monteur zonnepanelen
- China installeert in 1 maand tijd 23,3 gigawattpiek zonnepanelen
- PvdA: onderzoek subsidie voor uitrol zonnepanelen in Caribisch Nederland
- Ook SGP stelt Kamervragen over opkopen zonneparken door buitenlandse investeerders
- ASTER: aanbesteding huisvestingsmaatschappijen voor zonnepanelen wel voor kleinere installateurs
Samenwerking TNO en Lightyear verlengd: extra aandacht voor veiligheid zonneauto
TNO en Lightyear hebben hun samenwerking verlengd. TNO gaat de fabrikant van de zonneauto Lightyear One onder andere bijstaan bij intensief onderzoek naar de veiligheid van de zonneauto.
Lightyear wil volgend jaar zijn eerste elektrische auto op zonne-energie op de markt brengen. TNO gaat het bedrijf daarbij de komende jaren dus helpen. Samen gaan de 2 organisaties de in de auto geïntegreerde zonnestroomtechnologie verder perfectioneren.
Zonnedak
Lightyear maakte eerder dit jaar bekend te gaan samenwerken met DSM om de zonnedaken van de fabrikant van elektrische auto’s breder in de markt beschikbaar te maken. De bedrijven willen ze ook toepassen op bestelwagens en bussen. Bovendien kondigden de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en Sioux Technologies aan te participeren in Lightyear.
Het bedrijf is inmiddels drukdoende met het testen van zijn zonnedak op 2 elektrische auto’s: een Tesla Model 3 en een Volkswagen Crafter LCV. De voertuigen worden in de omgeving van Helmond getest.
Nieuwe testmethodes
‘Met onze multidisciplinaire expertise helpen we Lightyears ontwikkeling van zonnedaken die perfect passend in voertuigen geïntegreerd kunnen worden, te versnellen’, duidt Bonna Newman, programmamanager Mobiliteit op Zonne-energie bij TNO, de reden om te blijven samenwerken met Lightyear. ‘Bij het ontwerpen houden we rekening met de technische eisen van zowel de pv- als de auto-industrie, met de wettelijke veiligheidseisen en de wensen en eisen van de consument.’
Om de gebogen zonnepanelen energiezuiniger, lichter van gewicht en gemakkelijker produceerbaar te maken, paste TNO de door DSM ontwikkelde ‘achterzijde contactfolie’ aan, die al wordt gebruikt in rechthoekige zonnepanelen met standaardafmetingen. De verbeterde technologie moet ervoor zorgen dat Lightyear deze sneller kan implementeren in nieuwe voertuigen en naadloos kan integreren in het productieproces. In de nieuwe fase van onderzoek en ontwikkeling is er dus veel aandacht voor het veiligheidsaspect. Arjo van der Ham, chief technology officer van Lightyear, hierover: ‘Samen met TNO onderzoeken we alle aspecten van pv-geïntegreerde elementen in mobiele applicaties waaronder de prestaties, betrouwbaarheid, slimme integratie in de carrosserie, kosteneffectieve productie en het belangrijkst: de veiligheid. Dit vraagt om nieuwe testmethoden en innovatieve oplossingen, aangezien de huidige standaarden niet voorzien in auto’s waarin zonnecellen een integraal onderdeel zijn van het voertuig.’