logo
wvhj2023
© Inge Hogenbijl | Dreamstime.com
© Inge Hogenbijl | Dreamstime.com
7 september 2020

Ruim 60 procent Nederlanders vindt energielabel onbelangrijk bij kopen huis

40 procent van de Nederlanders weet dat het duurder wordt om het energielabel van een woning te vernieuwen. Tegelijkertijd vindt ruim 60 procent een energielabel onbelangrijk bij het kopen van een huis.

40 procent weet bovendien niet dat het energielabel van een huis mogelijk invloed heeft op de hoogte van een hypotheek. Tot slot weet de helft van de Nederlanders überhaupt het energielabel van hun eigen huis niet. Dit alles blijkt uit onderzoek van EasySwitch.nl in samenwerking met Multiscope onder 1.718 Nederlanders.

Zonnepanelen
Eind mei werd bekend dat ruim 50 procent van de gebouwen in Nederland bij de invoering van de nieuwe bepalingsmethoden voor het meten van de energieprestatie van gebouwen – de NTA 8800 – zijn huidige energielabel behoudt.

Wel meldde minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties daarna dat woningen met zonnepanelen door de invoering van de nieuwe bepalingsmethoden voor het meten van de energieprestatie van gebouwen – de NTA 8800 – mogelijk een slechter energielabel krijgen.

Op tijd vernieuwen
Frederik van der Veen, chief executive officer bij EasySwitch.nl, over het nu uitgevoerde onderzoek: ‘Het is opmerkelijk dat maar 40 procent van de Nederlanders weet dat het energielabel vanaf volgend jaar duurder wordt, aangezien het voor alle huizenbezitters loont om dit jaar nog het energielabel te laten vernieuwen. Voor sommige mensen is 100 tot 200 euro niet veel geld, maar er zijn genoeg huishoudens – al helemaal in deze onzekere tijden – waarvoor dit verschil wel groot is. Voor deze huishoudens is het nóg belangrijker om voor het eind van dit jaar nog naar het energielabel van hun woning te kijken, en op tijd te vernieuwen.’

In de toekomst kan een slecht(er) energielabel invloed hebben op de hoogte van een hypotheek. Eerder dit jaar kondigde Triodos volgens EasySwitch.nl al aan dat huizenkopers die een hypotheek aanvragen voor een woning met een laag energielabel, vanaf C, een lagere hypotheek krijgen. De verwachting van het bedrijf is dat meerdere hypotheekverstrekkers in de toekomst dit voorbeeld volgen. Van der Veen: ‘Het is belangrijk dat we huizenkopers erop wijzen dat zij, naast hun flinke aankoopsom, ook rekening moeten houden met een extra investering om het huis te verduurzamen. Er is nu nog steeds krapte op de woningmarkt, waardoor veel mensen noodgedwongen flink overbieden op huizen van lage kwaliteit. Als vraag en aanbod op de huizenmarkt straks weer stabieler wordt, en mensen voor een huis met een laag energielabel nog maar een deel van de hypotheek krijgen, wordt het huis ineens heel onaantrekkelijk en kan dit de verkoop flink in de weg staan. Dit soort beslissingen zijn ingrijpend voor alle Nederlandse huizenkopers, maar we moeten er wel samen voor zorgen dat dit bij hen bekend is.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten