logo
wvhj2023
© Fluvius
© Fluvius
21 april 2020

Minister Demir: 1 procent Vlamingen weigert installatie digitale meter

1 procent van de inwoners van Vlaanderen weigert de installatie van de digitale meter. Dat meldt energieminister Demir naar aanleiding van vragen in het Vlaams Parlement van Willem-Frederik Schiltz van de Open VLD.

Sinds 1 juli 2019 plaatst Fluvius alleen nog digitale meters voor elektriciteit en aardgas. De oude mechanische meters zijn niet meer beschikbaar. Bij bouwers en verbouwers, nieuwe eigenaars van zonnepanelen en gezinnen die een budgetmeter krijgen, plaatst Fluvius die automatisch.

241.215 digitale meters
Op die manier werden tot 31 oktober al 96.918 digitale meters geplaatst, waarvan 15.151 bij klanten met zonnepanelen. Minister Demir meldt nu dat er in de periode van 1 november tot en met 29 februari het aantal geplaatste digitale meters is opgelopen tot 241.215 stuks. Bij 39.276 prosumenten is een digitale meter geplaatst. Tot eind februari 2020 hebben 2.303 klanten de plaatsing van een digitale meter geweigerd oftewel 1 procent.

‘Indien de plaatsing van een meter geweigerd wordt, is dit vaak bij de doelgroepen van het ombouwtraject (prosumenten, meters uit pilotproject, budgetmeters)’, schrijft de minister aan het Vlaams Parlement. ‘Niet alle netgebruikers die weigeren, vermelden de reden van weigering. Voor zover bekend zijn de voornaamste redenen waarom een netgebruiker initieel niet akkoord gaat met de plaatsing van een digitale meter: gebrek aan correcte informatie zoals het behoud van het principe van de terugdraaiende teller, zonder gegronde reden (principieel weigeren) en de netgebruiker investeerde reeds in het slim maken van de analoge meter.’

Overtuigingcel
De minister meldt verder dat Fluvius sinds november 2019 een zogenaamde ‘overtuigingcel’ is gestart. ‘Wanneer een netgebruiker niet akkoord gaat met de plaatsing van een digitale meter, bellen specifiek daartoe getrainde medewerkers de netgebruiker, met de bedoeling naar de netgebruiker te luisteren, hem correct te informeren en hem van het nut van de digitale meter te overtuigen. Uit de eerste resultaten met een beperkt aantal gevallen blijkt dat op deze manier een succesratio van overtuiging van 77 procent gehaald wordt.’

Eigenaren van zonnepanelen mogen bij ingebruikname van een digitale meter 15 jaar lang het rendement behouden van de huidige, terugdraaiende teller. Zonnepaneeleigenaren krijgen bij de ingebruikname namelijk de kans om te kiezen voor het bestaande systeem met terugdraaiende teller of het nieuwe systeem van de Vlaamse energieregulator VREG. In dit systeem van de VREG worden de nettarieven berekend op basis van de stroom die consumenten daadwerkelijk van het net afnemen en vervalt het prosumententarief. Uit simulaties blijkt dat dit voor 60 procent van de prosumenten voordeliger is. Hoe meer een consument verbruikt op het moment dat de zonnepanelen elektriciteit opwekken, hoe hoger de zelfconsumptie dus, hoe voordeliger het nieuwe systeem. 

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten