Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Fluvius: 982 Vlamingen weigerden plaatsing digitale meter
© Fluvius

Fluvius: 982 Vlamingen weigerden plaatsing digitale meter

982 Vlamingen hebben de plaatsing van een digitale meter geweigerd. Dat meldt netheerder Fluvius. Onbekend is hoeveel eigenaren van zonnepanelen zich onder deze weigeraars bevinden.

De netbeheerder meldde eerder al dat er tot en met half september 60.171 digitale energiemeters geïnstalleerd waren. De teller staat per eind oktober op 111.680 digitale meters. Er zijn daarna in 6 weken tijd een kleine 60.000 digitale meters geplaatst.

18.081 klanten met zonnepanelen
Sinds 1 juli 2019 plaatst Fluvius alleen nog digitale meters voor elektriciteit en aardgas. De oude mechanische meters zijn niet meer beschikbaar. Bij bouwers en verbouwers, nieuwe eigenaars van zonnepanelen en gezinnen die een budgetmeter krijgen, plaatst Fluvius die automatisch. Op die manier werden tot 31 oktober al 96.918 digitale meters geplaatst, waarvan 15.151 bij klanten met zonnepanelen.

Daarnaast loopt er nog tot eind 2022 een ombouwprogramma voor bestaande zonnepanelen- en budgetmeterklanten, en gezinnen met een ‘slimme meter’ uit vroegere proefprojecten. In die groep werden tot 31 oktober al 14.762 digitale meters geplaatst, waarvan 2.930 bij klanten met zonnepanelen.

Digitale meter verplicht
​Tot nu toe konden 982 digitale meters dus niet worden geplaatst, omdat een klant dat expliciet niet wenste. Dat is minder dan 1 procent van alle voorziene installaties. De Vlaamse overheid heeft de installatie van de digitale meter echter verplicht, hij kan niet geweigerd worden. Fluvius neemt dan ook contact op met klanten die bezwaren hebben om bezorgdheden te bespreken, eventuele misvattingen uit te leggen en samen een nieuwe installatiedatum vast te leggen.

Ook het aantal klanten dat niet thuis is op de voorgestelde plaatsingsdatum of ter plekke een nieuwe datum wil vastleggen, blijft hangen rond de 30 procent. Dat percentage ligt in lijn met die voor huisbezoeken bij gelijkaardige projecten, zoals bij de installatie van de vroegere budgetmeters.

15 jaar rendement
​In Vlaanderen werd afgelopen maart een akkoord bereikt over de invoering van de digitale meter bij eigenaren van zonnepanelen. Uitgangsprincipe is dat zonnepaneeleigenaren 15 jaar lang het rendement mogen behouden van de huidige, terugdraaiende teller.

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2020

​De Marktgids Zonne-energie 2019 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Vlaamse zonne-energiemarkt verwacht hausse aan residentiële installaties  Nederland verwelkomt in 2020...
Vacatures
SolarEdge zoekt:

Field Service Engineer buitendienst

SolarEdge zoekt een Field Service Engineer buitendienst
Fulltime • Regio Eindhoven
GroenLeven zoekt:

Business Development Manager Agri

kWh People zoekt voor GroenLeven een Business Development Manager Agri
Fulltime • Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!