logo
wvhj2023
© Sunrock
© Sunrock
14 november 2019

Analyse voorjaarsronde SDE+ 2019: Sunrock op eenzame hoogte, Sunvest en Rooftop Energy completeren top 3

Sunrock is de grote winnaar van de voorjaarsronde 2019 van de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+) en heeft voor ruim 209 megawattpiek beschikkingen verkregen. Sunvest Rooftop Energy zijn de runners-up.

Sunrock staat net als in de najaarsronde van 2018 op eenzame hoogte nu de balans van de voorjaarsronde is opgemaakt. Het bedrijf wist verreweg het grootste volume binnen te halen, te weten 209,2 megawattpiek verdeeld over 73 projecten. Maar welke solar bedrijven scoorden nog meer goed? De redactie zet de zonne-energiebedrijven met een groot aantal beschikkingen op een rij.

Meer dan helft projecten Sunrock in Brabant (209,2 megawattpiek)
In de provincie Brabant gaat Sunrock een groot aantal logistieke vastgoedobjecten van zonnepanelen voorzien. Ruim de helft van de beschikkingen bevindt zich in deze provincie, te weten 28 projecten met een vermogen van 106,6 megawattpiek. Zo wordt bij ID Logistics in Tilburg het dak voorzien van 10,5 megawattpiek aan zonnepanelen. Dat is direct ook het grootste van de 73 beschikte projecten. De 5 grootste projecten van Sunrock bevinden zich alle in Brabant. Het gaat onder meer om een pv-systeem bij DHL in Tilburg van 8 megawattpiek en een zonnedak van 6,9 megawattpiek bij het Waalwijkse e-commercebedrijf Docdata, dat onder meer actief is voor Bol.com. Voor het eerst zit er volgens de gegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) ook een grondgebonden zonnepark tussen dat Sunrock zal gaan realiseren in Kerkrade.

Sunvest (80,0 megawattpiek)
Sunvest is door de bouw van een zonnepark in Overbetuwe de nummer 2 in de lijst. Zonnepark Overbetuwe wordt gerealiseerd op een langgerekt stuk grond van 80 hectare langs de A15. Het is het grootste project van de voorjaarsronde.

Rooftop Energy (67,5 megawattpiek)
Ook de nummer 2 van de lijst, Rooftop Energy met 92 beschikkingen die goed zijn voor 67,5 megawattpiek, gaat 1 grondgebonden zonnepark realiseren. Dit zonnepark wordt gebouwd in het Friese Heerenveen. Alle andere projecten van Rooftop Energy zijn dakgebonden. De 5 grootste projecten van het bedrijf bevinden zich in Brabant en Limburg. Het grootste systeem wordt gebouwd voor vastgoedbedrijf CBRE. Een logistiek pand aan de Braak in Roosendaal wordt voorzien van 3,8 megawattpiek aan zonnepanelen. In Sittard worden bovendien 2 pv-systemen van 3,0 en 3,2 megawattpiek geplaatst.

GroenLeven (58,7 megawattpiek)
GroenLeven, het bedrijf met historisch gezien het grootste portfolio aan SDE+-beschikkingen, heeft in de voorjaarsronde 'slechts' 20 beschikkingen voor een vermogen van 58,7 megawattpiek verkregen. Het bedrijf heeft voor 4 grondgebonden zonneparken subsidie verkregen en die zijn samen goed voor 50,4 megawattpiek. Meest in het oog springend is het zonnepark in Hoogeveen van 35,3 megawattpiek dat in de top 10 van grootste projecten van deze subsidieronde staat. Daarnaast bouwt het bedrijf een groot zonnepark van 10,9 megawattpiek in Odoorn.

Agreco (57,6 megawattpiek)
Het portfolio aan beschikkingen van Agreco laat de potentie van dakgebonden zonnestroomsystemen zien. 51 van de 61 beschikkingen die het bedrijf in totaal heeft weten te verkrijgen, zijn kleiner dan 1 megawattpiek, maar samen wel goed voor een vermogen van 35 megawattpiek. Het grootste pv-systeem uit deze subsidieronde is voor Agreco het zonnedak in Zaltbommel van 4,1 megawattpiek dat gebouwd wordt bij Groencentrum De Rozenbogerd.

Gutami Solar (56 megawattpiek)
Gutami Solar Development heeft 1 beschikkingen binnen weten te halen voor een grondgebonden zonnepark in Lelystad. Het zonnepark aan de Meerkoetenweg behoort tot de top 10 van grootste projecten van de voorjaarsronde en is 56 megawattpiek groot. 

KiesZon (54,0 megawattpiek)
KiesZon gaat 4 dakgebonden zonnestroomsystemen bouwen die groter zijn dan 5 megawattpiek en een grondgebonden zonnepark van 6,9 megawattpiek in Odoorn. De zonnepanelen komen onder meer op vastgoedobjecten van Schenker Logistics en andere logistieke bedrijven. Het grootste systeem wordt gebouwd in Bleiswijk en krijgt 13 megawattpiek aan zonnepanelen. Bovendien worden er 25 projecten gerealiseerd die variëren in grootte van 64 kilowattpiek tot 4,2 megawattpiek. 

Kronos Solar (46,3 megawattpiek)
Kronos Solar heeft 3 beschikkingen weten binnen te halen voor 3 zonneparken. Een van die zonneparken bevindt zich in de top 10 van grootste projecten van de voorjaarsronde, te weten het zonnepark van 24,7 megawattpiek in Coevorden. Bovendien worden er 2 zonneparken in Klarenbeek (13,0 megawattpiek) en Lochem (8,6 megawattpiek) gebouwd.

Zon Exploitatie Nederland (42,5 megawattpiek)
Zon Exploitatie Nederland heeft 15 beschikkingen met een totaalvermogen van 42,5 megawattpiek weten te bemachtigen. Voor XPO Logistics, een van de 10 grootste leveranciers van transport- en logistieke diensten ter wereld, wordt in Veenendaal het grootste pv-systeem van 8,1 megawattpiek gebouwd. 2 andere grote projecten van 5 megawattpiek per stuk worden op logistieke gebouwen aan de Dolfijnweg op de Maasvlakte in Rotterdam gerealiseerd. Verder worden er op een industrieterrein in Waalwijk 5 dakgebonden pv-systemen van 2,1 megawattpiek gebouwd. 

Soleila (31,8 megawattpiek)
Soleila bevindt zich voor het eerst in de top 10 van bedrijven met meeste beschikkingen. Het bedrijf gaat onder meer 2 grote dakgebonden pv-systemen van respectievelijk 7,6 en 7,4 megawattpiek bouwen bij Husa Logistics in Veendam en Muntendam in de provincie Groningen. In totaal heeft Soleila voor 25 projecten met een vermogen van 31,8 megawattpiek subsidie weten te verkrijgen.

Zonnegilde (29,9 megawattpiek)
Zonnegilde gaat 54 zonnedaken bouwen met een vermogen van 29,4 megawattpiek. Ook het portfolio van Zonnegilde toont de potentie van middelgrote dakgebonden zonnestroomsystemen. De gemiddelde systeemgrootte is namelijk 554 kilowattpiek en het grootste systeem dat het bedrijf gaat bouwen telt 1,9 megawattpiek aan zonnepanelen.

Solarcentury (27,6 megawattpiek)
Zonnepark Apeldoorn Bloemenkamp zorgt ervoor dat Solarcentury tot de koplopers van de voorjaarsronde van 2019 behoort. Het zonnepark staat in de top 10 van grootste projecten uit deze subsidieronde.

Andere zonne-energiebedrijven
Ook de volgende zonne-energiebedrijven behaalden een goede oogst (red. totale volume >5 megawattpiek):

  • Ecorus (Sun Invest): 23 beschikkingen voor 19,3 megawattpiek
  • Protium: 19 beschikkingen voor 16,5 megawattpiek
  • Nuon: 3 beschikkingen voor 16,1 megawattpiek
  • Shell: 1 beschikking voor 14,5 megawattpiek
  • Engie: 2 beschikkingen voor 12,5 megawattpiek
  • Dutch Durables Energy: 12,1 megawattpiek
  • Watson & Dickens: 2 beschikkingen voor 9,8 megawattpiek
  • Solidus Solutions Board: 7 beschikkingen voor 9,3 megawattpiek
  • Solar Investments Dese: 22 projecten voor 8,8 megawattpiek
  • Solar Valley: 12 projecten voor 8,3 megawattpiek
  • Better Energy: 7 beschikkingen voor 7,4 megawattpiek
  • Solar Rooftops NRG: 18 beschikkingen voor 6,8 megawattpiek
  • RWE: 1 beschikking voor 5,7 megawattpiek
  • Greencrowd: 7 beschikkingen voor 5,5 megawattpiek
  • VDG Solar: 10 beschikkingen voor 5,5 megawattpiek
  • Green Power Amsterdam: 3 beschikkingen voor 5,4 megawattpiek

* De gegevens van circa 1.134 projecten, goed voor 365 megawattpiek, zijn geanonimiseerd. Om die reden is niet te achterhalen wie de subsidie voor deze projecten aangevraagd heeft. Bovendien hebben niet alle bedrijven de subsidie op hun eigen bedrijfsnaam aangevraagd. Mogelijkerwijs zijn de genoemde cijfers van individuele bedrijven in dit artikel dan ook hoger dan publiekelijk bekend is.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten