Waterschappen, gemeenten, supermarkten, vastgoedbedrijven en logistiek dienstverleners hebben massaal de subsidiepot weten te vinden in de voorjaarsronde van de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+).
Dat blijkt uit een analyse van de redactie van Solar Magazine.
Overheden
De waterschappen hebben in totaal 15 beschikkingen voor een vermogen van 18,8 megawattpiek weten te verkrijgen. Waterschap Aa en Maas en Waterschap Vechtstromen zijn de sterkhouders met respectievelijk 11 en 4,6 megawattpiek aan zonnepanelen.
De Nederlandse gemeenten hebben voor 89 projecten op hun eigen naam subsidie aangevraagd en deze zijn gezamenlijk goed voor 18,2 megawattpiek aan zonnepanelen. De gemeente Apeldoorn spant de kroon met een project van 2,7 megawattpiek. De gemeente Lelystad levert daarna de grootste bijdrage met 4 beschikkingen met een totaalvermogen van 2,1 megawattpiek.
Nazorg Limburg gaat 2 stortplaatsen in Limburg voorzien van zonneparken; een van 12,4 megawattpiek in Landgraaf en een van 1,8 megawattpiek in Simpelveld.
Foodsector pakt door
De Duitse supermarktketen Aldi gaat 19 supermarkten uitrusten met zonnepanelen; goed voor een vermogen van 2,1 megawattpiek. Ook het Duitse Lidl doet een duit in het zakje met 5 beschikkingen voor een totaalvermogen van 1,1 megawattpiek.
Vanuit de foodsector gooit ook de Brabantse horecagroothandel Sligro hoge ogen. De vestigingen in Breda, Deventer en Maastricht worden van in totaal 11,1 megawattpiek aan zonnepanelen voorzien. 2 andere foodbedrijven, Udea Vastgoed en snackfabrikant Mora, gaan hun locaties in Veghel en Maastricht van respectievelijk 2 en 2,5 megawattpiek aan zonnepanelen voorzien.
Bedrijventerreinen verduurzamen
Ook diverse verenigingen van bedrijventerreinen hebben de SDE+-regeling weten te vinden. Zo heeft stichting Bedrijventerreinen Helmond 9 een beschikking weten te verkrijgen met een totaalvermogen van 2 megawattpiek. Zonnig Hurk van het gelijknamige bedrijventerrein in Eindhoven is goed voor 9 beschikkingen en 1,4 megawattpiek aan zonnepanelen. De oogst van Herstructureringsmaatschappij Bedrijventerreinen Overijssel is 3,5 megawattpiek; verdeeld over 13 beschikkingen. Het Havenbedrijf Rotterdam heeft op zijn beurt 19 beschikkingen met een totaalvermogen van 3,6 megawattpiek weten te bemachtigen.
Bussenbouwer, bouwmarkten en meubelgiganten
Rotterdamse Electrische Tram (RET) gaat op 20 stations 1,4 megawattpiek aan zonnepanelen plaatsen. Bussenbouwer VDL heeft 7 beschikkingen in de wacht gesleept en gaat 2,9 megawattpiek aan zonnepanelen plaatsen. Een ander bedrijf uit de hightechindustrie, Philips Medical Systems, gaat zijn vestiging in Best van 2,7 megawattpiek aan zonnepanelen voorzien.
Meubelketen Goossens gaat op 3 locaties in totaal 2,1 megawattpiek aan zonnepanelen plaatsen. Een andere meubelketen, vidaXL, gaat op het distributiecentrum in Venlo 9,3 megawattpiek aan zonnepanelen plaatsen.
5 bouwmarkten van Hornbach worden voorzien van 10,4 megawattpiek aan zonnepanelen.
Vastgoedsector
De Nederlandse vastgoedsector lijkt verreweg de meeste investeringen in zonnepanelen te doen. Onder meer de volgende vastgoedbedrijven hebben SDE+-subsidie weten te verkijgen:
Lees ook: