Sunrock is spekkoper nu de balans van de voorjaarsronde is opgemaakt. Het bedrijf wist verreweg het grootste volume binnen te halen, te weten 256,6 megawattpiek verdeeld over 70 projecten, maar in werkelijkheid zal dit volume nog hoger liggen, zoals het bedrijf zelf eerder dit jaar al aankondigde. Maar welke solar bedrijven scoorden nog meer goed? De redactie zet de zonne-energiebedrijven met een groot aantal beschikkingen op een rij.
Sunrock levert gigantisch zonnedak aan VDL Nedcar
Onder de beschikte projecten van Sunrock bevinden zich maar liefst 5 dakgebonden pv-systemen die groter zijn dan 10 megawattpiek. Meest in het oog springend zijn de zonnepanelen die op het dak komen van VDL Nedcar. De autofabrikant krijgt maar liefst 26,7 megawattpiek aan zonnepanelen op zijn dak. Voor de Japanse logistiek dienstverlener Nippon Express gaat Sunrock op het dak van het logistiek centrum op de Maasvlakte in Rotterdam een pv-systeem van 15,5 megawattpiek bouwen. 3 gebouwen op het logistiek centrum op bedrijventerrein Westfields in Oirschot krijgen samen ruim 13 megawattpiek aan zonnepanelen. Eenzelfde omvang zal het systeem op het dak van het distributiecentrum van de snelgroeiende non-food-discountwinkelketen Action worden. Verder wordt in Sevenum op het logistiek centrum van Arrow Electronics bovendien een pv-systeem van 11 megawattpiek gebouwd.
Zonneparken blijven prominent aanwezig
Waar Sunrock hoog scoort met enkel dakopstellingen, laat runner-up GroenLeven een meer divers portfolio aan beschikkingen zien. Het gaat 67 projecten met een totaalvermogen van 168 megawattpiek bouwen. Bij 62 megawattpiek gaat het om grondgebonden zonneparken. Meest in het oog springend is het zonnepark van GroenLeven in Borger-Odoorn wat ook tot de 10 grootste projecten van deze subsidieronde behoort. Het grootste dakgebonden pv-systeem van het bedrijf in deze subsidieronde kent een omvang van 24 megawattpiek en wordt gerealiseerd in Middenmeer dat onderdeel is van de gemeente Hollands Kroon.
Ook zonneparkontwikkelaar Powerfield scoort deze subsidieronde hoog, waarbij het niet exact duidelijk is hoeveel subsidie het bedrijf heeft weten binnen te halen. Vermoedelijk gaat het om 137 tot 170 megawattpiek. De 3 betreffende projecten behoren in ieder geval tot de top 10 van grootste projecten van deze subsidieronde.
Ook het Duitse Kronos Solar scoort goed met subsidie voor 7 grondgebonden pv-projecten met een totaalvermogen van 114 megawattpiek. Het bedrijf meldde eerder deze maand al voor 200 megawattpiek aan projecten te gaan realiseren in Nederland.
Opvallend is dat ook Rooftop Energy, dat de laatste jaren bij vrijwel iedere subsidieronde goed scoorde, ditmaal vooral opvalt door een groot zonnepark. Het bedrijf haalt hiermee eveneens de de top 10 van grootste projecten van deze subsidieronde. Overigens heeft Rooftop Energy in totaal voor 76 megawattpiek aan zonnepanelen subsidie weten binnen te halen, verdeeld over 18 projecten.
Ook zonneparkontwikkelaar Solarfields scoort goed, ditmaal met 4 projecten die samen een vermogen van 74,6 megawattpiek kennen. Het gaat om een zonnepark in Molenwaard (38,7 megawattpiek), Trip (15,8 megawattpiek), Noordscheschut (12,6 megawattpiek) en Wijdemeren (6,9 megawattpiek).
Omvang dakgebonden systemen groeit
Agreco is met 73 beschikkingen, goed voor 105,0 megawattpiek en alle dakgebonden, net als andere subsidierondes prominent vertegenwoordigd. Met een dakgebonden pv-systeem van 30 megawattpiek heeft ook Agreco de top 10 van grootste projecten van deze subsidieronde weten te bereiken. Verder wordt een gebouw van Ceva Logistics in het Limburgse Oostrum van een opvallend groot pv-systeem van 7,4 megawattpiek voorzien en ook het pv-systeem van 6,4 megawattpiek voor het Amerikaanse Jabil Circuit in Venray is noemenswaardig.
Ook KiesZon heeft weer voor een groot aantal projecten SDE+-subsidie weten binnen te halen. Ditmaal gaat het om 48 beschikkingen met een totaalvermogen van 99,2 megawattpiek. Grote klappers zijn daarbij 2 pv-systemen in Bleiswijk van 13 en 7,3 megawattpiek en een pv-systeem van 12,8 megawattpiek in Oosterhout.
Andere zonne-energiebedrijven
Ook de volgende zonne-energiebedrijven behaalden een goede oogst (red. totale volume >10 megawattpiek):
* De gegevens van circa 933 projecten, goed voor 305 megawattpiek, zijn geanonimiseerd. Om die reden is niet te achterhalen wie de subsidie voor deze projecten aangevraagd heeft. Bovendien hebben niet alle bedrijven de subsidie op hun eigen bedrijfsnaam aangevraagd. Mogelijkerwijs zijn de genoemde cijfers van individuele bedrijven in dit artikel dan ook hoger dan publiek bekend is.
Lees ook:
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.