Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
AZ-stadion krijgt na nieuw onderzoek ook nieuw dak boven hoofdtribune
© AZ Media

AZ-stadion krijgt na nieuw onderzoek ook nieuw dak boven hoofdtribune

Voetbalclub AZ heeft na nieuw onderzoek van Royal HaskoningDHV besloten om ook het dak boven de hoofdtribune van het AFAS Stadion te vernieuwen. Ook dit dakdeel is niet berekend op neerwaartse windbelasting.

Begin oktober startte de demontage van de zonnepanelen op het dak van het stadion.

‘Veiligheid voorop’
Nu ook besloten is om het dak boven de hoofdtribune te verwijderen, zal in overleg met alle betrokken partijen worden bekeken op welke termijn de werkzaamheden kunnen worden gestart en wanneer deze zijn afgerond.

‘We stellen de veiligheid van onze fans en bezoekers voorop en nemen dus geen enkel risico. Daarom hebben we besloten om zo snel mogelijk ook het dak boven de hoofdtribune te vernieuwen’, stelt AZ’s Algemeen Directeur Robert Eenhoorn. ‘Ondertussen wordt gekeken naar een veilige oplossing voor de thuisduels in december.’

Zonnepanelen beperkt effect
Het dak van het stadion van AZ stortte op 10 augustus deels in. Bij de NOS wees ingenieur Andries Broersma al snel op een combinatie van oorzaken: slecht bevestigde stalen buizen, een harde windvlaag en extra gewicht van zonnepanelen. Broersma was bij de bouw van het stadion de hoofdconstructeur en verantwoordelijk voor de constructieve berekeningen van het gebouw.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid maakte half augustus bekend een definitief onderzoek te starten naar de daadwerkelijke oorzaak. Volgens de onderzoeksraad staat in ieder geval vast dat de lasverbindingen in de spanten het begeven hebben waardoor het dak kon instorten. Naar aanleiding van de uitkomsten van het voorlopige onderzoek besloot de gemeente Alkmaar het stadion al per direct te sluiten. De zonnepanelen op het dak hebben volgens Royal HaskoningDHV een beperkt effect gehad op het instorten van het dak. Het bureau onderzoekt op verzoek van AZ de instorting van het dak en heeft inmiddels een tussenrapport gepresenteerd.

Nu in Solar Magazine

September 2020

Harm Valk, voorzitter van de projectgroep NTA 8800: ‘Fantastisch als je zonder zonnepanelen aan BENG-eisen kunt voldoen’ Kans hagelschade zonnepanelen grootst op platte daken en kleinst bij zuidoost-oriëntatie: ‘We leggen...
Vacatures
E2-Energie zoekt:

Solar monteur

E2-Energie zoekt een elektromonteur
Fulltime • Duiven
Zelfstroom zoekt:

Procesmanager Sales

Zelfstroom zoekt een Procesmanager Sales
Fulltime • 's-Hertogenbosch
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!