Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Wereldhandelsorganisatie WTO gaat oordelen over Amerikaanse importtarieven op Chinese zonnecellen
© Liskonogaleksey | Dreamstime.com

Wereldhandelsorganisatie WTO gaat oordelen over Amerikaanse importtarieven op Chinese zonnecellen

China heeft de wereldhandelsorganisatie WTO voor een tweede keer verzocht om een oordeel te vellen over de Amerikaanse importtarieven op Chinese zonnecellen. De WTO heeft een speciaal orgaan in het leven geroepen.

Het Chinese ministerie van Handel diende vorig jaar augustus al een officiële klacht in bij wereldhandelsorganisatie WTO in verband met de importheffingen van Amerika op zonnepanelen uit China. Het Aziatische land stelde toen dat de Verenigde Staten de importtarieven enkel invoerden om binnenlandse producenten te beschermen tegen buitenlandse concurrentie.

Geschillenpanel
De WTO heeft na China’s tweede verzoek een geschillenpanel in het leven geroepen. China heeft de WTO namelijk deze week gevraagd om uitspraak te doen over de kwestie en procedureel gezien is de WTO hierdoor verplicht een Dispute Settlement Body (DSB) in het leven te roepen.

China stelt dat de Amerikaanse maatregel, in de vorm van een importheffing op de invoer van zonnecellen en een verhoging van de rechten op de invoer van zonnepanelen, de WTO-regels schendt. De DSB van de WTO zal hier nu zijn definitieve oordeel over gaan vellen.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft onlangs gedreigd de WTO te verlaten als de omstandigheden niet verbeterd worden. Hij was vooral kritisch over de voorwaarden die China werden toegekend toen het toetrad tot de WTO zoals de status van ontwikkelingsland. Volgens Trump ontloopt China door deze status de controle die het van de WTO zou krijgen als een belangrijke economische grootmacht.

Doordat Amerika ook de benoeming van nieuwe leden blokkeert bij de afdeling van de DSB die hogere beroepen behandelt, komt het WTO-orgaan mogelijk eind 2019 in een blokkade terecht. Saillant detail is dat dit weer van invloed kan zijn op verschillende WTO-zaken waarbij Amerika betrokken is, waaronder het geschil over zonnepanelen.

Nu in Solar Magazine

Juni 2020

Nieuwe versies handboek en eindtermen zonne-energie op komst: ‘Eindtermen zijn de blauwdruk voor opleidingen, examens en de erkenningsregeling’ Erik Martinson (Svea Solar) over overname consumententak Solarcentury: ‘Wij willen...
Vacatures
Zonnepanelen op het dak BV zoekt:

AC/DC Engineer Zonnepanelen

32-40 uur - Barneveld, 3771 NR, Zwolleweg 9
Zonnepanelen op het dak BV zoekt:

Verkoper / Adviseur Zonnepanelen - Regio Noordwest-Nederland

Fulltime (40 uur) - Barneveld, 3771 NR, Zwolleweg 9
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!