Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
China dient klacht in bij wereldhandelsorganisatie WTO over Amerikaanse importheffingen op zonnepanelen

China dient klacht in bij wereldhandelsorganisatie WTO over Amerikaanse importheffingen op zonnepanelen

Het Chinese ministerie van Handel heeft een officiële klacht ingediend bij wereldhandelsorganisatie WTO in verband met de importheffingen van Amerika op zonnepanelen uit China.

Volgens China is de wereldmarkt voor hernieuwbare energie ernstig verstoord door het Amerikaanse handelen. Met de ingediende klacht wil China de WTO laten bepalen of de importheffingen van Amerika rechtsgeldig zijn.

‘De Amerikaanse schendingen hebben de wereldmarkt voor producten zoals zonnepanelen ernstig verstoord en de Chinese belangen serieus geschaad. Het inschakelen van de WTO – en diens mechanisme voor geschillenbeslechting – is een noodzakelijke maatregel om de wereldwijde rechten en belangen te beschermen’, aldus het Chinese ministerie van Handel in een officiële verklaring.

De China Photovoltaic Industry Association (CPIA) stelt tegenover Reuters dat de productiecapaciteit voor zonnepanelen in Amerika als gevolg van diverse faillissementen gedaald is van 1,5 gigawattpiek in 2011 naar 1 gigawattpiek afgelopen kalenderjaar. Daarbij zouden de Chinese fabrikanten niet geprofiteerd hebben van overheid van de Chinese overheid, maar van de sterk concurrerende omgeving die de kosten van zonnepanelen heeft gedrukt.

Timeline handelsoorlog Amerika-China

De chronologie van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en (voornamelijk) China is als volgt:

  • 31 oktober 2017: de US International Trade Commission stelt dat de import van Chinese zonnepanelen en wasmachines schade toebrengt aan de Amerikaanse industrie.
  • 22 januari 2018: Donald Trump kondigt importheffingen aan op buitenlandse wasmachines en zonnepanelen (30 procent)
  • 1 maart 2018: Donald Trump kondigt importheffingen aan op staal (25 procent) en aluminium (10 procent) uit China.
  • 15 juni: Donald Trump kondigt na tegenmaatregelen van China - maar ook de EU - extra importheffingen van 25 procent aan op China goederen met een waarde van 50 miljard dollar, waaronder Chinese zonnecellen en zonnepanelen.
  • 6 juli 2018: Donald Trump start importheffingen van 25 procent op nog eens 818 Chinese productgroepen met een waarde van 34 miljard dollar.
  • 10 juli 2018: Donald Trump kondigt aan nog meer importheffingen te onderzoeken met een totale waarde oplopend tot 200 miljard dollar (het gaat om 2 series, met respectievelijk heffingen van 10 procent voor de eerste serie en 25 procent voor de tweede serie. Deze importheffingen zouden in september 2018 in werking moeten treden.
  • 2 augustus 2018: Donald Trump verzoekt US Trade Representative de additionele importheffingen te verhogen van 10 naar 25 procent.
  • 7 augustus 2018: de US Trade Representative maakt bekend dat Amerika per 23 augustus importheffingen invoert van 25 procent op nog eens 279 productgroepen waaronder batterijen voor elektrische voertuigen. De productgroepen kennen een importwaarde van 16 miljard dollar. Tezamen met de aangekondigde importheffingen van 6 juli (op producten met een importwaarde van 34 miljard dollar) is zodoende het door Trump gewenste extra importheffingenpakket gerealiseerd dat hij begin juni aankondigde.
Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2021

De Marktgids Zonne-energie 2021 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Vlaamse zonne-energiemarkt gaat nieuw tijdperk in, Nederlandse zonne-energiemarkt na coronacrisis klaar voor...
Vacatures
kWh People zoekt:

Head of Projects

Fulltime (40 uur) - 6541EZ
Zon & Zo zoekt:

Planner, inkoper & office manager

Fulltime (40 uur) - 2952CA Alblasserdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!