Solar Magazine - Opnieuw informatieavonden over zonneroute A37: lappendeken van zonnepanelen voorkomen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Opnieuw informatieavonden over zonneroute A37: lappendeken van zonnepanelen voorkomen

Opnieuw informatieavonden over zonneroute A37: lappendeken van zonnepanelen voorkomen

Rijkswaterstaat, de provincie Drenthe en diverse gemeenten en netbeheerders organiseren na de zomervakantie nieuwe informatieavonden over de komst van een mogelijke zonneroute langs A37 in Drenthe.

De 40 kilometer lange weg moet bij de bermen en op- en afritten benut worden voor de opwekking van zonne-energie. Drenthe startte al in 2017 een verkenning naar de zonneroute met de visie om in 2019 een besluit te nemen.

Beperkte capaciteit
De provincie Drenthe en Rijkswaterstaat hebben met de gemeenten Coevorden, Emmen, Hoogeveen en de netbeheerders Enexis en Rendo inmiddels flinke vorderingen gemaakt. In januari en februari van dit jaar zijn in Hoogeveen, Emmen, Dalen en Nieuwlande voor het eerst informatieavonden georganiseerd. Deze avonden werden goed bezocht.

De aanwezigen werden uitgedaagd om hun mening, ideeën en adviezen te geven om terreinen langs de A37 te gebruiken voor het opwekken van zonne-energie. Tijdens de avonden kwamen veel onderwerpen aan de orde: van het terugdringen van geluidsoverlast tot de inpassing van zonnepanelen in het landschap. Ook werd aandacht gevraagd voor veiligheid, aandacht voor landschap en natuur, de beperkte capaciteit van het elektriciteitsnet en het leveren van zonnestroom aan dorpen en bedrijven langs de route. Veel van de bezoekers van de informatieavonden vonden het positief dat ze bij de start van het project, zonder kant-en-klare ontwerpen en plannen, al werden betrokken om mee te denken.

Esthetisch programma van eisen
Een architectenbureau is momenteel bezig een esthetisch programma van eisen op te stellen waaraan zonneprojecten langs de A37 moeten voldoen. Dit gaat over inpassing in het landschap. Hiermee wordt voorkomen dat langs de route een chaotische lappendeken van zonnepanelen ontstaat. Ook wordt de inbreng vanuit de informatieavonden hierin verwerkt. Het is de bedoeling dat na de zomervakantie het uitgewerkte programma van eisen tijdens nieuwe informatieavonden wordt gepresenteerd aan de omgeving.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2022

De Marktgids Zonne-energie 2022 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Vol stroomnet en hoge prijzen zonnepanelen zorgen voor onzekerheid: Vlaanderen en Nederland willen stap maken naar...
Vacatures
kWh People zoekt:

Junior Projectleider Energie-coöperaties

Fulltime (40 uur) - Utrecht
Zonnefabriek zoekt:

Verkoopadviseur

32-40 uur - Midden-Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!