Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
EU: importheffingen op Chinese zonnepanelen stoppen per 3 september 2018

EU: importheffingen op Chinese zonnepanelen stoppen per 3 september 2018

De Europese Unie heeft bekendgemaakt dat de importheffingen op kristallijn silicium zonnecellen en zonnepanelen die afkomstig zijn uit China per 3 september 2018 vervallen.

Daarmee komt er een einde aan jarenlang getouwtrek tussen de Europese en Chinese overheid over het al dan niet stelselmatig onder de kostprijs aanbieden van zonnecellen en zonnepanelen door Chinese pv-fabrikanten.

Zonnecel- en moduleproducenten uit de Europese Unie kunnen bij de Europese Commissie nog wel een schriftelijk verzoek om een nieuw onderzoek te starten naar de dumping van Chinese pv-producten op de Europese afzetmarkt. Een dergelijk verzoek moet dan echter wel voldoende bewijs bevatten dat het stopzetten van de importheffingen leidt tot (hernieuwde) schade voor de Europese producenten. Bovendien moet een dergelijk verzoek wel uiterlijk 3 maanden voor de datum waarop de importheffingen aflopen (red. oftewel voor 3 juni 2018) indienen.

De Europese Commissie besloot vorig jaar september al om de minimumimportprijs op Chinese zonnepanelen te verlagen. Deze ging destijds naar respectievelijk 37 en 42 eurocent per wattpiek voor multi- en mono-kristallijne zonnepanelen. Momenteel bevindt deze zich al op een nieuwe van 34 en 39 eurocent per wattpiek en in de komende periode daalt deze nog verder naar een niveau 30 en 35 eurocent per wattpiek.

Volgens de Europese Unie hebben sinds de instelling van de importheffingen in 2013 een groot aantal Chinese fabrikanten de bijbehorende joint undertaking met de Europese Commissie verlaten en zijn de maatregelen niet langer noodzakelijk. Oorspronkelijk ondertekenden 120 Chinese fabrikanten de overeenkomst met de Europese Unie om tegen de minimumimportprijs zonnepanelen te exporteren.

Frappant detail is dat de Amerikaanse president Trump juist recentelijk heeft besloten voor alle buitenlandse zonnepanelen – met enkele tientallen uitzonderingen daargelaten – importheffingen in te voeren. Zowel de Europese Unie als China hebben daarop bij de Verenigde Staten, op basis van de regelgeving van wereldhandelsorganisatie WTO, een gesprek aangevraagd voor compensatie voor de importheffingen op zonnepanelen.

Update vrijdag 24 augustus 2018: Europese importheffingen op Chinese zonnepanelen stoppen definitief per 3 september 2018

Nu in Solar Magazine

September 2019

Coolback wil de wereld veroveren met rendementsverhogende achterwand zonnepanelen Nieuwe BENG-eisen per 1 juli 2020 van kracht: ‘De tijd van schaampaneeltjes is definitief voorbij’ SDE++ biedt kansen voor zonnewarmte: subsidie...
Vacatures
Wocozon zoekt:

Klantenservice Medewerk(st)er

Die samen met haar of zijn collega’s van het klantenservice team binnen onze dynamische organisatie ervoor zorgt dat de klant hoog in het vaandel staat. Ben jij een flexibele, administratieve, communicatieve en overtuigende medewerk(st)er met...
32-40 uur - 3454 PZ Utrecht – De Meern
Zonneplan zoekt:

Head of Operations

Operational Excellence is de overtuiging waar wij, als voorloper in de energietransitie, sterk in geloven. Klanttevredenheid en leverbetrouwbaarheid op het hoogst mogelijke niveau. De oprechte wil om te excelleren in de dienstverlening voor onze...
Fulltime (40 uur) - Zwolle, 8021 EV
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!