Solar Magazine - Europese importheffingen op Chinese zonnepanelen stoppen definitief per 3 september 2018
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Europese importheffingen op Chinese zonnepanelen stoppen definitief per 3 september 2018

Europese importheffingen op Chinese zonnepanelen stoppen definitief per 3 september 2018

De Europese Unie heeft besloten dat de importheffing op kristallijn silicium zonnecellen en zonnepanelen afkomstig uit China per 3 september 2018 definitief vervallen. Over het onderwerp is deze week gestemd.

Uit interne correspondentie in handen van Solar Magazine blijkt dat het Trade Defence comité van de Europese Raad (red. deze raad bestaat uit de regeringsleiders of gekozen staatshoofden van de lidstaten van de Europese Unie) het voorstel van de Europese Commissie heeft besproken om geen Expiry Review te openen. Het merendeel van de Europese lidstaten heeft daarbij besloten dat de importheffingen zo snel mogelijk stopgezet dienen te worden, te weten per 3 september.

Begin juni onthulde de redactie van Solar Magazine nog dat de importheffingen mogelijkerwijs wel met 1 jaar verlengd zouden worden. De Europese Unie (EU) maakte half maart bekend dat het de importheffing op kristallijn silicium zonnecellen en zonnepanelen die afkomstig zijn uit China per 3 september 2018 wil laten vervallen. Tot 3 juni kon er echter bezwaar aangetekend worden tegen dit voornemen; wat begin juni het geval blijkt te zijn volgens gegevens in handen van de redactie van Solar Magazine. Uit de documenten in handen van de redactie blijkt dat er bezwaar was aangetekend. De Europese Commissie had een zogenaamd ‘Expiry Review’-verzoek ontvangen.

De voorstanders van de importheffing – verenigd in EU ProSun en aangevoerd door SolarWorld-topman Milan Nitzschke – tonen zich in interne correspondentie teleurgesteld dat de Europese Unie de Expiry Review nu naast zich neer heeft gelegd. Zij vrezen dat het stopzetten van de importheffingen alle fabrikanten in de Europese Unie schade toe zal brengen.

De Europese Unie zal het stopzetten van de importheffingen vermoedelijk in de komende dagen via de officiële kanalen bevestigen.

Update 27 augustus 2018: Inmiddels meldt ook het internationale persbureau Reuters dat de importheffingen per 3 september stopgezet zullen worden door de Europese Unie. Wel meldt Reuters dat sommige bij EU ProSun aangesloten bedrijven nog overwegen bezwaar aan te tekenen bij het Europese Hof van Justitie.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2023

Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen: ‘EU moet zonnepanelen status van bouwproduct geven’ Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’...
Vacatures
kWh People zoekt:

Operationeel Manager Solar

Fulltime (40 uur) - Midden Nederland
Soly zoekt:

Installateur thuisbatterij Zonne-energie

32-40 uur - Landelijk
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!