logo
wvhj2023
(foto: IKEA)
(foto: IKEA)
5 september 2017

Analyse 1e ronde SDE+ 2017: IKEA, vastgoedbeheerders en logistieke bedrijven kiezen nu écht voor zonnepanelen

Vastgoedbeheerders, IKEA, LIDL, tientallen scholen en Gulf Oil kiezen voor zonnepanelen. Stuk voor stuk worden ze – als de SDE+-beschikkingen van 2017 verzilverd worden – met zonnepanelen uitgerust.

Naast de tientallen scholen die voor meerdere van hun vestigingen SDE+-subsidie hebben aangevraagd zijn er tal van opvallende bedrijven die SDE+-subsidie hebben aangevraagd. Met name vastgoedbeheerders en logistieke bedrijven hebben hun weg weten te vinden naar de subsidiepot.

Vastgoed en logistiek
Zo gaat logistiek transportbedrijf Langen zijn vestigingen in Born (4,5 megawattpiek) en Geleen (0,7 megawattpiek) van zonnepanelen voorzien. Het vastgoedbedrijf van industriepark Kleefse Waard (red. onder meer thuishaven van HyET Solar) gaat voor 7,6 megawattpiek aan zonnepanelen plaatsen.
Leeyen Vastgoed BV verkreeg vorig jaar al voor 10 megawattpiek aan beschikkingen en ziet dat volume nu met nog eens 16 megawattpiek uitgebreid worden. Ook logistiek vastgoedbeheerder Prologis wist vorig jaar al voor 8 panden subsidie te verwerven met een totaal vermogen van ruim 8 megawattpiek en daar komt nu 7,3 megawattpiek bij via 10 verschillende beschikkingen.
Een ander vastgoedbedrijf dat een aantal grote beschikkingen heeft weten te verkrijgen is Dokvast. Voor het logistieke complex Newlogic VIII in Tilburg heeft het bedrag 3 beschikkingen met een totaalvermogen van 14,1 megawattpiek verkregen. Ook Merin Management dat kantoor- en bedrijfsruimte verhuurd gaat 10 gebouwen van in totaal 12,5 megawattpiek zonnepanelen voorzien. Verder deed herstructureringsmaatschappij Bedrijventerreinen Overijssel deed 6 aanvragen voor 13,8 megawattpiek.

Gulf Oil, IKEA en familie Zeeman aan de zonnepanelen
2 andere opvallende namen in de lijst met aanvragers zijn Enviem Retail Real Estate en IKEA. Enviem is voortgekomen uit een samengaan van 2 bedrijven in één holding. Gulf Oil Nederland en Demarol Harderwijk. Dagelijks rijden 100 tankwagens, van de opslag in Amsterdam en Nigtevecht, benzine en diesel uit naar de tankstations van Enviem. 33 locaties van Enviem worden in totaal voorzien van 5,5 megawattpiek aan zonnepanelen.
IKEA voorzag eerder al diverse winkels van zonnepanelen en heeft nu subsidie weten te verkrijgen voor nog eens 8 winkels en een distributiecentrum. In totaal wordt er 9,8 megawattpiek aan zonnepanelen geplaatst.
Het familiebedrijf Green Properties van de familie Zeeman (red. van textielketen Zeeman) deed 6 succesvolle aanvragen voor 6,0 megawattpiek. United Soft Drinks – bekend van (fris)drankmerken AA, Bar-le-duc en Raak – gaat via 2 beschikkingen zijn productieruimtes van 4 megawattpiek zonnepanelen voorzien. Opvallend is dat Lidl de enige supermarktketen lijkt die ditmaal aanvragen heeft gedaan, te weten 1,7 megawattpiek voor 9 locaties.

Zonneparken
Naast de 10 grootste zonnestroomprojecten (red. lees hier het artikel over de 10 grootste pv-projecten uit SDE+ ronde 1-2017) is er een fors aantal grotere zonneparken op komst, te weten:

  • 3 zonneparken van Twence voor 19,2 megawattpiek
  • 2 zonneparken in Coevoerden (red. Zonneakker De Watering van 11,9 megawattpiek en Zonnepark Coevorden voor 6,5 megawattpiek)
  • in Buitenpost (Zonnepark Achtkarspelen van 12,9 megawattpiek)
  • in Eemshaven (Zonnepark Eemshavendijk van 7,8 megawattpiek)
  • in Marum (Zonnepark Marum van 9,5 megawattpiek)
  • in Leeuwarden (Zonnepark van EAM Solar van 12,2 megawattpiek)
  • in Rotterdam (van HNB Holding op de Tweede Maasvlakte in Rotterdam voor 21,5 megawattpiek)
  • en in Dordrecht (Zonnepark TPsolar van 7,5 megawattpiek). 

Lees ook

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten