logo
wvhj2023
(foto: De Efteling)
(foto: De Efteling)
30 januari 2017

Analyse 2e ronde SDE+-2016: supermarkten, de Efteling en veerboten aan de zonnepanelen

Auto-importeurs, havens, winkelcentra, hotels, openbaar vervoerbedrijven en De Efteling. Stuk voor stuk worden ze – als de SDE+-beschikkingen van 2016 verzilverd worden – met zonnepanelen uitgerust.

Strijd der supermarkten
De strijd der supermarkten wordt in de 2e ronde van de SDE+-regeling 2016 gestreden tussen Lidl en Albert Heijn. Waar Jumbo en Hoogvliet in de eerste ronde veel aanvragen deden, heeft de Duitse supermarkten keten nu voor 15 Lidl-filialen en voor het distributiecentrum in Weert subsidie aangevraagd. In totaal gaat het om 1,98 megawattpiek waarbij de beschikking van 0,65 megawattpiek voor het distributiecentrum de grootste is.
De eveneens Duitse supermarktketen Aldi deed voor 3 winkels een aanvragen; goede voor 0,18 megawattpiek. Ahold, moederbedrijf van Albert Heijn, deed voor de supermarkt in Purmerend en de distributiecentra in Tilburg en Zaandam een succesvolle aanvraag. Waar een pv-project voor een distributiecentrum in de eerste SDE+-ronde van 2016 nog tot de 10 grootste beschikte zonnestroomprojecten behoorde is dat nu niet meer het geval, maar de projecten in Tilburg en Zaandam spreken met respectievelijk 4,36 en 1,69 megawattpiek nog altijd tot de verbeelding.

Hotels en banken
Ook de Van der Valk hotels hebben weer meegedongen naar subsidie. Ditmaal gaat het om 3 projecten voor de hotels in Heerlen, Tilburg en Amstelveen. Goed voor 0,68 megawattpiek. ABN Amro is een van de eerste banken die verduurzaamt. De bank heeft 4 aanvragen voor een vermogen van 0,56 megawattpiek succesvol ingediend.

Vastgoedbedrijven
Het Amerikaanse vastgoedbedrijf CBRE Group, voorheen CB Richard Ellis, heeft maar liefst 25 beschikkingen verkregen. Het vermogen is relatief laag met 1,46 megawattpiek. Ook vastgoedbeheerder Custodian Vesteda Fund I doet met 13 aanvragen voor in totaal 0,93 megawattpiek een duit in het zakje. Winkelpark De Centrale in Amsterdam heeft 5 beschikkingen voor in totaal 1,19 megawattpiek.
Leeyen Vastgoed BV, Hoorne BV en Prologis hebben vanuit de vastgoedhoek het grootste volume aan beschikkingen. In het geval van Hoorne BV gaat het om 21 aanvragen voor 2,9 megawattpiek. Logistiek vastgoedbeheerder Prologis wist voor 8 panden subsidie te verwerven met een totaal vermogen van 8,07 megawattpiek. Leeyen Vastgoed B.V. heeft 7 beschikkingen voor in totaal 10 megawattpiek.

Openbaar vervoersbedrijven
Wagenborg Passagiersdiensten vervoert al ruim 100 jaar via de veerboten ieder seizoen honderdduizenden bezoekers naar de Waddeneilanden Ameland en Schiermonnikoog. Het bedrijf heeft 12 aanvragen voor in totaal 0,48 megawattpiek gehonoreerd gezien. Eveneens actief in vervoer Rotterdamse openbaar vervoerbedrijf RET. Het trambedrijf heeft 3 beschikkingen voor in totaal 0,21 megawattpiek.

PostNL
PostNL maakte vorig jaar zomer bekend Eneco 22.000 zonnepanelen te laten plaatsen op haar 19 pakkettensorteercentra. Het eerste systeem met 1.160 zonnepanelen en SDE+-subsidie op het centrum in Den Hoorn werd destijds in gebruik genomen. Nu is voor de distributiecentra in Sassenheim, Nieuwegein, Waddinxveen en Amsterdam subsidie verkregen; goed voor 1,25 megawattpiek.

Klein, maar opvallend: van Efteling tot BMW
Ook traditioneel gezien fossiele bedrijven als BMW en Nissan (red. dat wel koploper is in elektrisch vervoer) gaan aan de zonnestroom. BMW Nederland heeft voor zij hoofdkantoor in Rijswijk een beschikking van 0,1 megawattpiek verkregen. Nissan Nederland heeft op naam van de hoe toepasselijke BV ‘Zonnedak Nissan B.V.’ een beschikking van 2,94 megawattpiek weten te bemachtigen.
Nederlands bekendste en grootste attractiepark De Efteling, dat afgelopen weekeinde nog door een kleine brand werd getroffen, gaat 2 zonnepanelensystemen plaatsen. Goed voor een vermogen van 0,5 megawattpiek. Ook het Nationaals Oorlogs- en Verzetsmuseum Overloon wil zonnepanelen, te weten via een beschikking van 0,31 megawattpiek. Een andere opvallende naam is het Leger des Heils dat voor de vestigingen in Groningen, Vogelwaarde, Almere, Rotterdam, Hilversum, Den Haag en Ede in totaal 0,50 megawattpiek aan beschikkingen heeft.

Bedrijven met meerdere megawattpiek
De lijst met bedrijven die meer dan 1 megawattpiek en zelfs meer dan 2 megawattpiek aan beschikkingen voor zonnestroom projecten hebben weten te bemachtigen is ongekend groot. Enkele opvallende namen:

  • N.V. HVC (afval- grondstoffen- en energiebedrijf van 46 gemeenten): 4,5 megawattpiek:
  • N.V. PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland: 4,79 megawattpiek
  • Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter (zonnepark Wierden): 4 megawattpiek
  • Landbouwexploitatiebedrijf Cornelissen B.V.: 3,84 megawattpiek
  • Afvalzorg Holding (Middenmeer): 3,2 megwattpiek
  • De Groene Koel- Vrieshuis B.V.: 3,00 megawattpiek
  • Kloosterboer Vastgoed Rotterdam CoolPort: 2,95 megawattpiek
  • B.V. Steenfabriek Hedikhuizen: 2,90 megawattpiek
  • NPG Solar Dedemsvaart: 2,734 megawattpiek
  • GMB Slibverwerking Zutphen: 2,70 megawattpiek
  • Trioliet: 2,4 megawattpiek
  • Nationaal Duurzaamheidsplan: 2,04 megawattpiek
  • Havenbedrijf Amsterdam: 1,7 megawattpiek
  • Warmtebedrijf Ede: 1,33 megawattpiek

Lees ook:

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten