Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
EU: importheffingen op Chinese zonnepanelen definitief met 18 maanden verlengd (update)
(foto: EU)

EU: importheffingen op Chinese zonnepanelen definitief met 18 maanden verlengd (update)

Alhoewel de officiële besluitvorming formeel pas voor 3 maart gepland staat,meldt SolarPower Europe de Europese Unie de importheffingen op Chinese zonnepanelen definitief met 18 maanden verlengd heeft.

Afgelopen dinsdag kwam nog het nieuws naar buiten dat de importheffingen op Chinese zonnepanelen door het Europese Hof van Justitie rechtsgeldig zijn verklaard. Dat naar aanleiding van een door 26 Chinese pv-fabrikanten aangespannen rechtszaak.

Met het verlengen van de importheffingen met 18 maanden wordt de eerdere mededeling van vice-voorzitter van de Europese Commissie Frans Timmerman werkelijkheid. Timmermans meldde begin februari nog dat de Europese Commissie voornemens is de importheffingen op Chinese zonnepanelen niet met 24 maar met 18 maanden te verlengen. Daarbij zullen de importheffingen volgens Timmermans geleidelijk uitgefaseerd worden. Eind januari werd tijdens een bijeenkomst van de handelsexperts van de EU-lidstaten door de afgevaardigden al tegen het voorstel van de Europese Commissie gestemd om de importheffingen op Chinese zonnepanelen met 24 maanden te verlengen. Half december was namelijk het voornemen van de Europese Unie uitgelekt om de importheffingen met 2 jaar te verlengen. Toen werd ook duidelijk dat de minimumimportprijs van zonnepanelen vermoedelijk omlaag zou gaan naar 0,46 eurocent per wattpiek.

De minimumimportprijs zal volgens de bronnen die ook de verlenging van de importheffingen melden middels een apart onderzoek vastgesteld worden. Onder tussen heeft het Chinese ministerie van Handel de Europese Unie al opgeroepen de importheffingen te beëindigen.

Update zaterdag 4 maart 2017: De Europese Unie heeft de verlenging van de importheffingen op Chinese zonne-energieproducten officieel bevestigd. De anti-subsidie- en anti-dumpingsmaatregelen zijn met 18 maanden verlengd.

Maar dat is niet het enige. De Europese Unie start ook een zogenaamde ‘partial interim review’ om te onderzoek of de minimumimportprijs (MIP) nog wel het juiste instrument is. Dit is het directe gevolg van het gegeven dat alle grote Chinese zonnepanelenfabrikanten de joint undertaking met de Europese Unie in de afgelopen 2 jaar hebben verlaten met als redden dat zij door de MIP niet meer prijscompetitief konden zijn. Een van de zaken die de Europese Unie zou onderzoeken is variabel maken van de verschillende maatregelen zodat deze aangepast kunnen worden aan het actuele prijsniveau van zonnecellen en zonnepanelen.

Nu in Solar Magazine

Maart 2020

Bergen krijgt energielandgoed met 265 hectare zonnepanelen en 175 hectare natuur: ‘Er moet iets achterblijven wat optelt…’ Vlaamse energieminister Zuhal Demir: ‘We gaan zonne-energie niet oversubsidiëren’...
Vacatures
Esdec zoekt:

Technical Product Trainer

Esdec zoekt een Technical Product Trainer (fulltime)
Fulltime • Deventer
AliusEnergy zoekt:

Medewerker service en support

AliusEnergy zoekt een medewerker service en support.
Fulltime • Eersel
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!