logo
© Gennady Kurinov | Dreamstime.com
© Gennady Kurinov | Dreamstime.com
13 december 2016

Motie aangenomen: regering gevraagd salderingsregeling te continueren of te verbeteren op basis van evaluatie

De motie van Jan Vos (PvdA) en Liesbeth Van Tongeren (GroenLinks) om de salderingsregeling te continueren of te verbeteren -op basis van de evaluatie van de salderingsregeling die momenteel gaande is- is aangenomen.

De partijen die voor de motie stemden waren onder meer de VVD, D66, SP, SGP en de indieners PvdA en GroenLinks. Tot de tegenstemmers behoorden onder meer de PVV. De PVV omdat de partij pertinent tegen subsidies is voor welke energievorm dan ook. Uiteindelijk stemde een ruime meerderheid van de Tweede Kamer voor de  gewijzigde motie. Hiermee wordt minister Kamp door de Tweede Kamer opgeroepen om de salderingsregeling in zijn huidige vorm te continueren of te verbeteren gedurende de periode van het Energieakkoord (red. noot: staatsrechtelijk gezien kan het kabinet een aangenomen motie naast zich neerleggen). Het Energieakkoord duurt zoals bekend tot en met het jaar 2023.

De motie werd afgelopen week door de twee Kamerleden ingediend tijdens het Algemeen Overleg Economische Zaken. Vos en Van Tongeren hebben de oorspronkelijk ingediende motie echter in de afgelopen dagen gewijzigd. De exacte tekst van de nu aangenomen motie luidt: ‘Overwegende dat steeds meer mensen zonnepanelen op hun huis willen, overwegende dat er nu heel veel onzekerheid bestaat rond de salderingsregeling van zon PV, verzoekt de Kamer de regering om de salderingsregeling voor zonne-energie te continueren of te verbeteren op basis van de evaluatie, en daarmee burgers, net zoals bedrijven, gedurende de periode van het Energieakkoord investeringszekerheid te bieden.’

Minister Kamp raadde afgelopen week de oorspronkelijke motie nog af (red. mogelijkerwijs is de motie vanwege dit verzoek van Kamp gewijzigd), omdat hij eerst de evaluatie van de salderingsregeling wil afwachten. Minister Kamp startte tegen de verwachting in afgelopen oktober deze evaluatie van de salderingsregeling. Hij is van plan de evaluatie dit jaar te voltooien en de minister stuurt het evaluatierapport nog voor het Kerstreces naar de Tweede Kamer. Afgelopen week werd overigens duidelijk dat de salderingsregeling de Nederlandse staat in 2015 slechts 77 miljoen euro kostte.

Eerder dit jaar riep Kamerlid Liesbeth van Tongeren minister Kamp op de salderingsregeling al dit jaar te evalueren. Dit verzoek van Van Tongeren dat aangevraagd werd via een motie, werd echter door de Tweede Kamer verworpen doordat onder meer de PvdA en de VVD tegenstemden.

Aanstaande vrijdag verschijnt in de december-editie van Solar Magazine een artikel over de grote verdeeldheid die er onder de politieke partijen heerst als het gaat om het behoud van de salderingsregeling.

Stichtig ZON: 'Zeer tevreden'
Hans Cornuit, voorzitter van de Stichting Zonnestroom Ondernemeders Nederland (ZON) laat weten 'zeer tevreden te zijn met het aannemen van de motie door de Tweede Kamer'. 'De afgelopen maanden hebben we een toenemend  enthousiasme losgemaakt bij politieke partijen en het ministerie van Economischce Zaken voor de noodzaak van draagvlak onder de consument voor de energietransitie. Zonne-energie leidt tot dat draagvlak. In de recente Energieagenda van Kamp staat het duidelijk vermeld (hoofdstuk 3.2.3.).Door de acceptatie van draagvlak wordt het ook minder belangrijk wat de salderingsregeling precies kost. De motie van Jan Vos en Liesbeth van Tongeren heeft pas op het laatste moment een vorm gekregen waardoor ook de VVD zich er in kan vinden. Andre Bosman stond al positief tegenover draagvlak en zijn wens om de regeling eindig te laten zijn is ingevuld door de looptijd van het Energieakkoord als uitgangspunt te nemen.'

Lees ook:

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten