logo
© Timon Schneider | Dreamstime.com
© Timon Schneider | Dreamstime.com
4 april 2025

Waakhond ziet kansen voor delen stroom zonnepanelen

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) ziet kansen voor bewoners van appartementen met zonnepanelen om door de opgewekte zonne-energie onderling te delen meer inkomsten te genereren.

De waakhond ziet niet alleen kansen voor appartementencomplexen met gezamenlijke zonnepanelen, maar ook voor energiegemeenschappen die samen investeren in zonnepanelen of windmolens. Wel waarschuwt de toezichthouder dat energiedelen op dit moment niet voor alle huishoudens geschikt is, omdat er meerdere contracten met verschillende tarieven nodig zijn.

Overtollige stroom
Dit alles schrijft de ACM in een nieuwe analyse. Op dit moment kunnen energiegemeenschappen hun opgewekte energie alleen via een vergunninghoudende leverancier verdelen over hun leden. Met nieuwe energiewetgeving (red. de Energiewet) wordt het voor energiegemeenschappen mogelijk de opgewekte energie direct met de aangesloten huishoudens te delen.

Energiedelen is straks ook mogelijk voor appartementencomplexen met gezamenlijke zonnepanelen en voor huishoudens die ‘overtollige’ stroom van hun zonnepanelen willen delen met huishoudens zonder zonnepanelen.

Buurtbatterij
Bij energiedelen wordt de energieverkoper – degene die de duurzame energie opwekt – administratief gekoppeld aan een energieontvanger. De ontvanger verbruikt de stroom op het moment dat deze wordt opgewekt.

Energiedelen kan volgens de waakhond financieel interessant zijn als partijen in staat zijn energieverbruik te verschuiven naar momenten dat er energie gedeeld wordt. Energiegemeenschappen kunnen dit bijvoorbeeld organiseren met een collectief laadplein, met een buurtbatterij of slimme software om apparaten aan te sturen. Energiedelen kan ook interessant zijn voor huishoudens die hun energieverbruik goed kunnen afstemmen op momenten dat duurzame energie wordt opgewekt, bijvoorbeeld met een warmtepomp en een elektrische auto.

Teruglevercontract
‘Energiedelen is een innovatieve ontwikkeling die past in de energietransitie en een kans moet krijgen om van de grond te komen’, stelt Manon Leijten, bestuurslid van de ACM. ‘Het biedt energiegemeenschappen de mogelijkheid om stroom van gezamenlijke zonnepanelen of windmolens samen te gebruiken. Ook voor appartementencomplexen met gezamenlijke zonnepanelen biedt energiedelen mogelijkheden.’

Om energie te kunnen delen, moeten de energiegever en de energieontvanger meerdere contracten afsluiten. Een energiedeelcontract, een leveringscontract met een leverancier voor momenten waarop er geen energie gedeeld kan worden én een teruglevercontract voor energie die niet gelijktijdig wordt gebruikt. Huishoudens die energie delen, krijgen te maken met verschillende tarieven voor delen, levering en teruglevering. Ook is vooraf niet zeker wanneer en hoeveel elektriciteit er gedeeld gaat worden. Consumenten kunnen een bedrijf inhuren dat ze helpt bij het faciliteren van energiedelen. Daarnaast kunnen huishoudens met behulp van slimme software bijvoorbeeld hun elektrische auto of warmtepomp zo aansturen dat deze vooral stroom gebruikt als gedeelde energie beschikbaar is.

Toezicht op tarieven
Als energiedelen in de wet geregeld is, stelt de ACM een voorbeeldovereenkomst beschikbaar die consumenten kunnen gebruiken bij het afsluiten van een energiedeelcontract. De ACM houdt geen toezicht op de overeengekomen prijs en de andere afspraken in het energiedeelcontract van de energiegever en -ontvanger. Dit betekent dat de ACM niet kan optreden als er conflicten ontstaan tussen de energiegever en de energieontvanger.

De ACM ziet wel toe op de tarieven die energieleveranciers vragen voor de levering en teruglevering van elektriciteit, want dat is in de wet zo geregeld. De waakhond gaat via de ACM ConsuWijzer voorlichting geven over energiedelen. Dit zal rond de inwerkingtreding van de wet gereed zijn. 

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten