De gemeenten schrijven in een position paper dat ze willen dat energiedelen alsnog toegevoegd wordt aan het huidige wetsvoorstel van demissionair minister Jetten. De VNG vindt dat er in de conceptversie van de Energiewet – waarvoor de Tweede Kamer deze week een eerste commissievergadering heeft georganiseerd – onvoldoende aandacht is voor de Europese richtlijnen.
Grote voordelen
Het uitgangspunt van energiedelen is dat bijvoorbeeld inwoners, bedrijven en lokale overheden zelf opgewekte energie met elkaar kunnen uitwisselen. Dat biedt inwoners en bedrijven volgens de gemeenten een aantal grote maatschappelijke voordelen.
De VNG stelt dat de invoering van energiedelen in andere Europese landen ertoe heeft geleid dat de energieprijzen lager zijn komen te liggen dan via de grote energiemaatschappijen. Ten tweede activeert energiedelen inwoners en bedrijven tot investeringen in duurzame energie en verlegt daarmee volgens de VNG de afhankelijkheid van grote energiemaatschappijen naar lokale oplossingen. Ook versterkt energiedelen het draagvlak voor bijvoorbeeld wind- en zonneparken.
Salderingsregeling
Een ander belangrijk argument dat de VNG hanteert om te pleiten voor energiedelen is rechtsgelijkheid. ‘Energiedelen vergroot de rechtsgelijkheid ten opzichte van bijvoorbeeld salderen – het verrekenen van aan het net teruggeleverde stroom van zonnepanelen’, aldus de organisatie in haar position paper. ‘Als we energiedelen goed regelen, kunnen meer groepen uit de samenleving meedoen, zoals huurders en bewoners van flatgebouwen.’
Tot slot is energiedelen in de ogen van de gemeenten een oplossing voor het volle stroomnet. ‘Energiedelen kan bijdragen aan het reduceren van netcongestie door gelijktijdig, lokaal en collectief gebruik van duurzame opwek te stimuleren.’
De maart 2025-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de vakbeurs Solar Solutions Amsterdam, zonnecarports, het productteam circulaire zonnepanelen en de zakelijke zonnedakenmarkt.