De Eerste Kamer heeft niet alleen de Energiewet goedgekeurd, maar lijkt volgende week ook voor het afschaffen van de salderingsregeling te gaan stemmen. De Energiewet vervangt de huidige Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet en bevat ook de uitwerking van afspraken uit het Klimaatakkoord.
Betere bescherming
Met het wetsvoorstel wordt ook een groot deel van het Europese ‘Clean Energy Package’ (CEP) geïmplementeerd, in het bijzonder de Elektriciteitsrichtlijn. Zo bevat het wetsvoorstel onder meer duidelijke taken voor de netbeheerders, meer overheidsregie en sturing op investeringen in de gas- en elektriciteitssystemen en structurele versterking van de positie van de consument. Het gaat voor consumenten bijvoorbeeld om transparante voorwaarden en betere bescherming bij opzegging en facturering van energiecontracten. Het wordt verder voor alle energieleveranciers verplicht om ook een vast (model)contract aan te bieden met een looptijd van minimaal 1 jaar.
Ook scherpt de wet de eisen aan waar energieleveranciers aan moeten voldoen. Daarnaast krijgen netbeheerders meer mogelijkheden om problemen met het volle elektriciteitsnet aan te pakken, door slimmer gebruik te mogen maken van de bestaande ruimte op het net.
70 stemmen voor
De fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, SGP, D66, Volt, CDA, PVV, SP, PvdD, VVD, ChristenUnie, 50PLUS en BBB stemden voor, de fracties van JA21 en FvD stemden tegen het wetsvoorstel. Daarmee is de wet met 70 stemmen voor 5 stemmen tegen aangenomen.
Bovendien zijn 3 moties aangenomen. De motie van Ferd Crone (GroenLinks-PvdA) over een onderzoek naar het aanpassen van het toezichtkader. De motie van Eric Holterhues (ChristenUnie) over onderzoek naar de mogelijkheden en effecten van zowel een sociaal tarief als een energieprijsplafond en de motie Panman over het vaststellen van de Gegevens Uitwisseling Entiteit (GUE) als publieke instantie.
Warmtetransitie
Niet alleen de Energiewet, maar ook de Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Wgiw) kon tijdens de stemming op een ruime meerderheid in de Eerste Kamer rekenen. De Wgiw zorgt ervoor dat gemeenten regels kunnen opstellen om de warmtetransitie in de gebouwde omgeving uit te voeren. Daarmee moet de wet het voor gemeenten vergemakkelijken om alle woningen, scholen, winkels, kantoren niet langer standaard met aardgas te verwarmen.
Doordat na de Tweede Kamer nu ook de Eerste Kamer de Wgiw heeft aangenomen, kunnen gemeenten wijk voor wijk aan de slag gaan en samen met bewoners en gebouweigenaren een proces doorlopen waarin een afweging wordt gemaakt over wat per wijk het beste warmtealternatief is en wanneer woningen en gebouwen niet langer met aardgas worden verwarmd. De afkoppeling van het aardgas betekent dat netbeheerders niet langer verplicht zijn in de betreffende wijken een gasnet ‘in werking te hebben’.
Holland Solar: belangrijk voor verdere uitrol zonnepanelen ‘Dat deze wet er nu eindelijk komt is belangrijk voor de voortzetting van de energietransitie en daarmee de verdere uitrol van zonnepanelen in Nederland’, stelt Wijnand van Hooff, algemeen directeur Holland Solar. ‘Flexibel omgaan met de ruimte die we hebben op het elektriciteitsnet is essentieel voor de verduurzaming van ons energiesysteem. De Energiewet zal ervoor gaan zorgen dat er meer handvatten komen om hiermee aan de slag te gaan. Zo wordt bijvoorbeeld het opzetten van energiehubs vereenvoudigd. Energiehubs zorgen ervoor dat ondernemers een belangrijke bijdrage kunnen gaan leveren aan het flexibel gebruik van het net, zodat in de toekomst meer projecten aangesloten kunnen worden.’ Ook wordt met de Energiewet geregeld dat het makkelijker moet worden om zelf een aansluiting op het elektriciteitsnet te regelen. Op dit moment ligt de grens op 10 megavoltampère. Deze grens zal verlaagd worden naar 2.3 megavoltampère. Holland Solar is blij dat dit mogelijk wordt, omdat dit netbeheerders ontlast en aangeslotenen helpt aan een snellere aansluiting. Het mogelijk maken van kabelbundeling vormt ook een welkome aanvulling op het pakket dat flexibel gebruik van het elektriciteitsnet moet bevorderen. Cable pooling houdt in dat het mogelijk wordt voor bijvoorbeeld wind- en zonne-energieprojecten om met een fabriek een aansluiting te delen. Zo is er minder netcapaciteit nodig en profiteert de hele samenleving van lagere kosten voor het elektriciteitsnet. De ACM heeft in aanloop naar de introductie van deze wet cablepooling al gedoogd. Iets waar Holland Solar veel aandacht voor gevraagd heeft, omdat het een win-winsituatie is voor alle aangeslotenen. De wet zal in de komende periode op bepaalde vlakken verder uitgewerkt worden in Algemene Maatregelen van Bestuur (AMvB's). De invulling hiervan is volgens de branchevereniging cruciaal voor een succesvolle uitwerking van de wet en daarmee voor de voortzetting van de energietransitie en de groei van de zonne-energiesector. |