Dit meldt de demissionair minister voor Klimaat en Energie in reactie op de initiatiefnota van Suzanne Kröger voor energiecoöperaties. Het GroenLinks-PvdA-Kamerlid wil dat energiecoöperaties voorrang krijgen op het stroomnet en hun belangen beter geborgd worden.
Europese richtlijnen
Jetten meldt in reactie op de initiatiefnota het belangrijk te vinden dat het delen van energie tussen burgers wordt vastgelegd. In navolging van Europese richtlijnen kan energiedelen op dit moment al als de deelnemers dezelfde energieleverancier hebben.
‘Met meerdere leveranciers is het een complexer vraagstuk en dit vergt aparte uitwerking’, schrijft Jetten in zijn brief aan de Tweede Kamer. ‘In de Energiewet is al een definitie van de energiegemeenschap opgenomen. Verder werk ik nu in nauw overleg met de sector aan een implementatiewetsvoorstel waarin energiedelen verder uitgewerkt is. Ook bekijk ik nog in hoeverre energiedelen kan helpen om netcongestie in te perken. Begin 2025 verwacht ik hier meer over te kunnen melden.’
Norm
Bovendien gaat minister Jetten samen met koepelorganisatie Energie Samen en het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) een norm ontwikkelen die de verschillende energiegemeenschappen onderscheidt.
Er zal bijvoorbeeld onderscheid worden gemaakt aan de hand van de organisatiegraad van een energiecoöperatie. Zo wordt duidelijkheid gegeven in wat een gemeente of initiatiefnemer van een energiegemeenschap kan verwachten. De mate waarin winsten ten goede komen aan de gemeenschap worden in dit traject te laten meenemen.
De maart 2025-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de vakbeurs Solar Solutions Amsterdam, zonnecarports, het productteam circulaire zonnepanelen en de zakelijke zonnedakenmarkt.