Afgelopen voorjaar presenteerde de EU nog een reeks nieuwe en bijgewerkte aanbevelingen en richtsnoeren om de vergunningsprocedures en veilingen voor hernieuwbare energie te verbeteren en te stroomlijnen.
Verplichting
De Europese lidstaten moesten namelijk de herziene Europese richtlijn hernieuwbare energie (RED) voor 1 juli omzetten in nationale wetgeving. Tot nu toe heeft echter alleen Denemarken aan die verplichting voldaan.
De Europese Commissie heeft nu besloten inbreukprocedures te starten en heeft een schriftelijke aanmaning gestuurd naar 26 van de lidstaten omdat ze de bepalingen van de herziene richtlijn hernieuwbare energie nog niet volledig hebben omgezet in nationaal recht.
Denemarken
De herziene richtlijn hernieuwbare energie trad in werking in november 2023 en sommige bepalingen moesten uiterlijk op 1 juli 2024 omgezet zijn in nationale wetgeving. Daarbij gaat het onder andere om bepalingen die maatregelen bevatten voor het vereenvoudigen en versnellen van projecten op het gebied van hernieuwbare energie en netinfrastructuurprojecten. Daarnaast gaat het om duidelijke termijnen voor vergunningsprocedures.
Tot op heden heeft alleen Denemarken omzetting van deze bepalingen voor de wettelijke termijn van 1 juli 2024 gehaald. België, Bulgarije, Tsjechië, Duitsland, Estland, Ierland, Griekenland, Spanje, Frankrijk, Kroatië, Italië, Cyprus, Letland, Litouwen, Luxemburg, Hongarije, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Finland en Zweden zijn in gebreke gesteld. Zij hebben nu 2 maanden de tijd om te reageren en de richtlijn om te zetten in nationale wetgeving.
In de mei 2025-editie van Solar Magazine is er aandacht voor de potentie van de Nederlandse daken die nog géén zonnepanelen hebben, de Europese overstap op kwartierprijzen en perovskietzonnecellen.