logo
wvhj2023
hero-image
2 juli 2015

De Nieuwe Afsluitdijk onderzoekt mogelijkheid tot 6,5 megawatt zonnepanelen op Afsluitdijk

De Nieuwe Afsluitdijk onderzoekt de mogelijkheid om 6,5 megawatt zonnepanelen op de Afsluitdijk te laten plaatsen. Bovendien wordt ook de toepassing van het zonnefietspad SolaRoad onderzocht.

De Nieuwe Afsluitdijk is een samenwerking tussen de provincies Noord-Holland en Fryslân en de gemeenten Hollands Kroon, Súdwest-Fryslân en Harlingen. De ambitie van De Nieuwe Afsluitdijk is vooral om meer kennis en ervaring op te doen met het grootschalig toepassen van zonnepanelen. Eén van de mogelijkheden is volgens hen een lang lint van zonnepanelen langs de snelweg van Den Oever naar Kornwerderzand. Hiermee kan een centrale ontstaan die op grote schaal energie produceert. Uitgaande van twee rijen zonnepanelen over de hele lengte kan het geproduceerde vermogen ongeveer 6,5 megawatt worden. Dat is genoeg vermogen om 1500 huishoudens van elektriciteit te voorzien.

RTV Noord-Holland meldt dat inmiddels zes Friese burgemeester zich achter het plan hebben geschaard. Zij pleiten ervoor om de Afsluitdijk over de volle lengte te voorzien van zonnepanelen, volgens hen goed voor energie voor maar liefst meer dan 100.000 huishoudens. 'Maak van de Afsluitdijk een energiedijk', aldus de burgemeesters.

De Nieuwe Afsluitdijk meldt verder te kijken naar toepassing van de SolaRoad. Zoals bekend wordt deze toepassing op dit moment getest in Krommenie. Als de resultaten positief zijn, wil De Nieuwe Afsluitdijk gaan bekijken of men het kan toepassen in het fietspad op de Afsluitdijk.

 

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten