Bij het eerdere onderzoek naar de hoogte van terugleverkosten deed de waakhond onderzoek bij 4 energieleveranciers – Budget Energie, Vattenfall, Eneco en Engie – en stelde toen vast dat deze bedrijven geen onredelijk hoge kosten in rekening brengen.
Wildgroei
De ACM kondigde afgelopen week aan opnieuw onderzoek te gaan doen, ditmaal naar enkele energiebedrijven die consumenten met zonnepanelen netto laten betalen voor overtollige zonne-energie.
Vereniging Eigen Huis benadrukt dat het onderzoek hard nodig is. Wel roept de vereniging de ACM op om niet enkele, maar álle energieleveranciers onder de loep te nemen en daarbij ook te kijken naar andere extra kosten voor zonnepaneeleigenaren. Eigen Huis constateert dat sommige energieleveranciers naast terugleverkosten bijvoorbeeld ook hogere vaste leveringskosten rekenen of nieuwe klanten met zonnepanelen geen korting meer geven. Ze benadrukt deze wildgroei aan maatregelen al vanaf het begin hoogst onwenselijk te vinden. De diversiteit aan maatregelen van energiebedrijven maakt het voor zonnepaneeleigenaren namelijk bijna onmogelijk om energiecontracten goed te vergelijken.
‘Het afgelopen jaar zien we dat steeds minder consumenten zonnepanelen op hun dak leggen en de verduurzaming van woningen stokt’, aldus belangenbehartiger Judith Scholte van Eigen Huis. Naast de voorgenomen afschaffing van de salderingsregeling zijn de terugleverkosten daar een belangrijke oorzaak van. Belangrijk is dat consumenten ervan op aan kunnen dat deze in ieder geval niet onredelijk hoog zijn.’
De juni 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, het potentieel van de directe lijn, balkonzonnepanelen en het verhogen van het zelfverbruik.