logo
wvhj2023
© Timon Schneider | Dreamstime.com
© Timon Schneider | Dreamstime.com
19 juni 2024

ACM maakt documenten onderzoek terugleverkosten zonnepanelen niet openbaar

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat de informatie en documenten die gebruikt zijn voor het onderzoek naar terugleverkosten die energieleveranciers zonnepaneelbezitters aanrekenen niet openbaar maken.

Begin mei presenteerde de toezichthouder de conclusies van haar onderzoek. De ACM stelde daarbij dat de terugleverkosten die Budget Energie, Vattenfall, Eneco en ENGIE in rekening brengen aan consumenten met zonnepanelen niet onredelijk zijn en in overeenstemming zijn met de wet.

Verzoek
De ACM ontving recent een verzoek om op basis van de Wet open overheid (Woo) de informatie en documenten die ten grondslag liggen aan het onderzoek openbaar te maken. De toezichthouder verzet zich tegen openbaarmaking, omdat het documenten zijn die door de ACM zijn verkregen of opgesteld voor de uitoefening van haar wettelijke taken. Om die reden is het verzoek tot openbaar- making afgewezen.

De indiener van het verzoek had niet alleen gevraagd om de documenten en correspondentie binnen de ACM en tussen betrokkenen van de ACM en energieleveranciers openbaar te maken, maar ook om de onderbouwing van de 4 gekozen leveranciers. Ook wilde de indiener weten hoe de vragenlijsten die aan de energiebedrijven zijn toegestuurd tot stand zijn gekomen. Tot slot moest de informatie over de kostenverdeling door energieleveranciers, de concurrentiepositie van leveranciers en de winsten van energiemaatschappijen openbaar gemaakt worden. De indiener wilde namelijk een onderbouwing van alle documentatie zien waaruit blijkt dat de concurrentiepositie van leveranciers met relatief veel klanten met zonnepanelen verslechtert ten opzichte van leveranciers met een laag aandeel klanten met zonnepanelen.

81 documenten
De waakhond heeft voor het onderzoek – met de werktitel KOBAZ – 81 documenten gevonden die binnen de reikwijdte van het Woo-verzoek vallen. De toezichthouder maakt echter geen enkel document openbaar.

De ACM stelt in het kader van de wettelijke taken voor toezicht, handhaving en regulering in hoge mate afhankelijk te zijn van het kunnen beschikken over vertrouwelijke gegevens van de bedrijven waarop ze toezicht houdt. De betrokken bedrijven verstrekken die gegevens en inlichtingen aan de ACM in het vertrouwen dat deze die niet openbaar maakt. Via de zogenaamde ‘Instellingswet ACM’ heeft de rijksoverheid een stelsel van geheimhouding en openbaarmaking geïntroduceerd voor de informatie die de ACM voor haar toezicht verkrijgt. De bepalingen van die wet hebben voorrang boven de bepalingen van de Woo. Om die reden hoeven de documenten wettelijk gezien ook niet openbaar gemaakt te worden.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten