De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de afgelopen maand extra onderzoek gedaan naar de extra kosten die energieleveranciers klanten met zonnepanelen laten betalen. De toezichthouder concludeert nu op basis van onderzoek bij de 4 bedrijven dat zij geen onredelijke terugleverkosten rekenen.
Inkoop- en onbalanskosten
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) meldde afgelopen december de kosten die energieleveranciers maken voor klanten met zonnepanelen te gaan bestuderen en concludeerde afgelopen maart dat zonnepaneelbezitters de energiebedrijven daadwerkelijk extra kosten bezorgen.
Eerder werd al duidelijk dat energieleveranciers daarom onderscheid mogen maken tussen huishoudens met en zonder zonnepanelen. De hoogte van de terugleverkosten die Budget Energie, Vattenfall, Eneco en Engie in rekening brengen – de 4 bedrijven bedienen samen meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens – is volgens de ACM gebaseerd op de extra kosten die zij maken voor klanten met zonnepanelen. Het gaat daarbij om hogere inkoopkosten, hogere onbalanskosten en kosten die veroorzaakt worden door de salderingsregeling. De manier waarop de terugleverkosten aan zonnepaneelbezitters in rekening gebracht worden, zijn ook niet verboden.
Geen extra marge
De ACM heeft ook vastgesteld dat de leveranciers door het maken van onderscheid tussen huishoudens met en zonder zonnepanelen geen extra marge maken, want tegenover de hogere tarieven voor huishoudens met zonnepanelen staan lagere tarieven voor huishoudens zonder zonnepanelen.
De ACM zal de ontwikkeling van de terugleverkosten en de verschillende manieren die energieleveranciers hanteren nauw blijven volgen in de reguliere maandelijkse energiemonitor en indien nodig opnieuw aanvullend onderzoek doen.
Oproep
De toezichthouder constateert namelijk dat het voor consumenten met zonnepanelen door de verschillende manieren waarop energiebedrijven terugleverkosten in rekening brengen ingewikkelder is geworden om energiecontracten goed met elkaar te vergelijken.
Daarom roept de ACM leveranciers en energievergelijkers op zich in te spannen voor een betere vergelijkbaarheid van contracten.