logo
wvhj2023
© Leudal Energie
© Leudal Energie
11 juni 2024

CBS: vorig jaar geen 4.304 maar 4.344 megawattpiek zonnepanelen geïnstalleerd

Nederland heeft vorig jaar geen 4.304 maar 4.344 megawattpiek zonnepanelen geïnstalleerd, verdeeld over 514.284 nieuwe zonnepaneelsystemen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Noot: de door het CBS aanvankelijk voor dit artikel gebruikte cijfers zijn op 17 juni door het statistiekenbureau al weer herzien waardoor vanwege enkele correcties voor de provincie Utrecht. Het in 2023 geïnstalleerde vermogen is mede daardoor verlaagd van 4.660 naar 4.344 megawattpiek.

Belangrijke kanttekening is dat het nog steeds om nader voorlopige cijfers* gaat, die dus nog niet definitief zijn. Het in 2023 geïnstalleerde vermogen aan zonnepanelen is 9 procent lager dan in 2022, toen volgens het CBS 4.777 megawattpiek aan zonnepanelen werd geïnstalleerd. Later dit jaar – medio november – zullen de installatiecijfers vermoedelijk nogmaals naar boven bijgesteld worden.

Geïnstalleerd vermogen per kalenderjaar
In onderstaande grafiek – die het per kalenderjaar geïnstalleerde vermogen aan zonnepanelen toont – is te zien dat het in 2023 geïnstalleerde vermogen hoe dan ook al goed is voor de tweede plaats in de ranglijst qua jaarlijks bijgeplaatst pv-vermogen.

Ruim 24 gigawattpiek
Door de correctie van het in 2023 geïnstalleerde vermogen blijkt dat Nederland in januari de grens van 24 gigawattpiek aan zonnepaneelvermogen is gepasseerd en in de eerste helft van dit jaar waarschijnlijk de grens van 25 gigawattpiek gepasseerd is.

514.283 nieuwe installaties
De 514.283 nieuwe zonnepaneelinstallaties die in 2023 geplaatst zijn, betekenen vooralsnog een krimp van 9 procent ten opzichte van het record van 563.869 nieuwe installaties uit 2022.

Verschil met netbeheerders
Wat opvalt is dat het CBS nog altijd een fors lager aantal nieuwe zonnepaneelinstallaties meldt dan de netbeheerders. Op basis van data uit de Centrale Registratie van Systeemelementen (CERES) – dat alle zonnepaneelinstallaties met een omvormervermogen tot 1 megawatt bevat – melden de netbeheerders dat Nederland vorig jaar 634.817 zonnepaneelinstallaties verwelkomde. Het aantal nieuwe installaties ligt volgens de netbeheerders daarmee bijna 13 procent hoger dan volgens het CBS.

De onderzoekers van het CBS wijzen het gebruik van verschillende data aan als oorzaak. Zo gebruikt het CBS onder meer productiedata van VertiCer om te controleren of grotere pv-installaties daadwerkelijk actief zijn. Registraties die in meerdere bronnen voorkomen worden ontdubbeld, waarbij registraties uit VertiCer als leidend worden genomen. Het statistiekenbureau sluit bovendien niet uit dat bij de volgende update in november zijn cijfers omhoog bijgesteld worden.

De cijfers voor het geïnstalleerde vermogen aan zonnepanelen in 2023 zijn zogenaamd nader voorlopige cijfers. Deze cijfers zijn een bijwerking van de voorlopige cijfers die afgelopen maart gepresenteerd werden. Ook de cijfers voor 2022 zijn nog niet definitief.

Meer statistieken over de zonne-energiemarkt lezen? Lees dan het speciale Solar Magazine-dossier ‘De harde cijfers’.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten