logo
wvhj2023
© BonGo Solar
© BonGo Solar
27 mei 2024

Installateurs van zonnepanelen BonGo Solar en Novavolt failliet

De Rechtbank Gelderland heeft het faillissement uitgesproken van installateurs van zonnepanelen BonGo Solar en Novavolt. Ook de zusterbedrijven Koolen Installation Services en Koolen Industries Solar zijn failliet.

BonGo Solar – de voorbije jaren een van de grootste zonnepaneelinstallateurs van Nederland – werd in 2019 overgenomen door Kees Koolen van Koolen Industries, bekend van onder meer de website Booking.com. Een jaar later werd ook Novavolt aan de bedrijvengroep toegevoegd.

Aanspraak op garantiefonds
Zowel BonGo Solar als Novavolt zijn aangesloten bij het oudste en grootste garantiefonds van Nederland: Stichting Garantiefonds ZonneEnergie.

Op de vraag wat de garantie inhoudt als een leverancier failliet gaat, meldt het garantiefonds op zijn website het volgende: ‘Zodra een SGZE-aangesloten bedrijf een overeenkomst met u als klant heeft gesloten, wordt uw systeem aangemeld bij de stichting. U als klant ontvangt per e-mail een certificaat dat uw systeem is aangemeld. Uw aanbetaling (met een maximum van 30 procent van het aankoopbedrag of een maximum van 3.000 euro) is gedekt bij een onverhoopt faillissement van uw leverancier. Ook na plaatsing of levering geldt de garantie. Alle fabrieksgaranties worden door de stichting afgehandeld, ook als uw leverancier onverhoopt niet meer bestaat.’

Onderzoek doorstart
Curator Bert Jansen van Dommerholt Advocaten gaat de komende weken onderzoeken of een doorstart tot de mogelijkheden behoort. Daarbij wordt volgens hem gezocht naar mogelijkheden om aan de belangen van klanten tegemoet te kunnen komen. Zodra daarover duidelijkheid bestaat, zullen de betreffende klanten hierover worden geïnformeerd.

Klanten die een bestelling hebben gedaan of een aanbetaling, kunnen zich bij de curator melden. Vanwege het grote aantal klanten dat bestellingen heeft geplaatst, vraagt Dommerholt Advocaten om zich online te melden – per mail of via de website – en níet telefonisch.

Kees Koolen: faillissement door niet eerder vertoonde daling omzet

Op het zakelijke netwerkplatform heeft investeerder Kees Koolen inmiddels van zich laten horen. ‘De laatste 12 maanden hebben veel zonnepaneelbedrijven hun Waterloo gevonden in deze markt waar de omzet voor 90 procent is weg gevallen ten opzichte van 2022 en meer dan twee derde ten opzichte van een “normaal” jaar daarvoor. Dit voorjaar is het verval verder gegaan vooral door tegenstrijdige informatie vanuit zowel onze overheid alsook de pers. De laatste maanden hadden we zelfs dagen zonder omzet. Dat was niet eerder vertoond. En daardoor is er een waar “bloedbad” ontstaan van partijen die stunten en onder een nog verantwoorde prijs verkopen. Het faillissement heeft niks met geld te maken en zij die dat wel beweren, hebben zelf echt geen idee hoe je een bedrijf managed. Wie je ook bent; een faillissement doe je niet zomaar en doet echt zeer van binnen.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten