Die besparing moet gerealiseerd worden door middelen voor de ontwikkeling van batterijen en groene waterstof ‘naar rato van het huidige budget’ te verlagen. Wat dit bijvoorbeeld betekent voor de pilot met batterijen bij zonneparken die gefinancierd moet worden uit het Klimaatfonds, is nog onduidelijk.
Blauwe waterstof
In het akkoord ‘Hoop, lef en trots’ schrijven de 4 partijen die samen het nieuwe kabinet vormen het Klimaatfonds te gebruiken voor investeringen in innovaties en technologie zoals CO2-afvang en -opslag (ccs) en groene waterstof.
De aangekondigde verhoogde CO2-heffing wordt teruggedraaid en als het nodig is, kan blauwe waterstof wat de nieuwe coalitie betreft worden ingezet als tussenstap.
Nationaal Groeifonds
Daarnaast willen PVV, NSC, VVD en BBB het Nationaal Groeifonds uitfaseren. De afspraken van de rondes 1 tot en met 3 worden nagekomen. Dat is goed nieuws voor de zonne-energie- en batterijsector, want in de derde ronde van het fonds werden honderden miljoenen euro’s subsidie toegekend aan plannen voor de binnenlandse productie van zonnepanelen en batterijen. Bovendien werd in een eerdere ronde al subsidie uitgetrokken voor het opschalen van de productie van groene waterstof.
In het hoofdlijnenakkoord schrijven de nieuwe regeringspartijen dat rondes 4 en 5 van het Nationaal Groeifonds komen te vervallen. Daarmee wordt 6,8 miljard euro bespaard.