logo
wvhj2023
© Menno van der Haven | Dreamstime.com
© Menno van der Haven | Dreamstime.com
14 april 2021

Nationaal Groeifonds kent industrie 338 miljoen euro toe voor opschalen groene waterstof

Het Nationaal Groeifonds heeft 338 miljoen euro toegekend en gereserveerd voor het voorstel Groenvermogen dat gericht is op de opschaling van waterstof en toepassing van groene elektronen in de industrie.

Het kabinet wil in totaal 646 miljoen euro uit het Nationaal Groeifonds investeren in 10 verschillende projecten. Bovendien wordt er voor deze projecten nog eens 3,5 miljard euro gereserveerd. Hiermee neemt het kabinet het advies van de onafhankelijke beoordelingsadviescommissie onder leiding van Jeroen Dijsselbloem volledig over.

10 voorstellen
Alle 10 de voorstellen dragen volgens de onafhankelijke adviescommissie bij aan economische groei, het versterken van onderzoeks- en innovatie-ecosystemen en de internationale kennis- en concurrentiepositie van Nederland. Staatssecretaris Mona Keijzer hierover: ‘Innovatie gericht op digitalisering, verduurzaming en gezondheid heeft bij de start van het Nationaal Groeifonds direct een prominente plek verkregen. Dat is goed voor álle Nederlanders. Immers: onderzoek en ontwikkeling is de sleutel voor duurzame groei en dus onze banen en inkomsten van de toekomst. De grootschalige publieke financiering voor deze innovatieve toepassingen gaat een belangrijke bijdrage leveren om ons land welvarend te houden. Het is nodig dat de overheid een actievere rol op zich neemt om onderzoek, innovatie en technologie verder te laten ontwikkelen, start-ups te laten doorgroeien, talent aan te trekken, innovatie in Nederland te houden en daarmee onze internationale positie te versterken. Ik zie grote kansen voor de hierbij betrokken samenwerkende bedrijven, kennisinstellingen en overheden om deze uitdagingen te gaan verzilveren.’

Groene waterstof
De investering uit het Nationaal Groeifonds voor het voorstel Groenvermogen bedraagt dus maximaal 338 miljoen euro. Het gaat om een voorwaardelijke toekenning van 73 miljoen euro en een reservering van 265 miljoen euro.

Het initiatief is gericht op de opschaling van waterstof en toepassing van groene elektronen in energie-intensieve industrieën. Het betreft een integrale aanpak van bedrijven, overheden en kennisinstellingen in deze sector, waaronder een breed samenhangend onderzoeks- en innovatieprogramma en een onderwijsagenda. Het ontwikkelen kan bovendien sterk bijdragen aan de klimaatopgave. De publieke investeringen moeten een krachtig en flexibel waterstofecosysteem creëren dat de basis vormt voor de opschaling van waterstof en elektrochemie. Industriële clusters waar hiervoor kansen liggen, zijn Noord-Nederland, Amsterdam, Rotterdam/Moerdijk, Zeeland, Arnhem, Brainport Eindhoven en Limburg (Chemelot).

Brainportlijn op zonne-energie
Provincie Noord-Brabant, gemeente Eindhoven en Brainport Development vroegen het kabinet eerder om 1 miljard euro uit het Nationaal Groeifonds voor de Brainportlijn: een zelfrijdende elektrische bus op zonne-energie.

Het Nationaal Groeifonds reserveert nu slechts 30 miljoen euro – 50 procent van de geschatte kosten – voor het onderdeel innovatieprogramma van het project.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten