logo
wvhj2023
© Omar Halawi | Dreamstime.com
© Omar Halawi | Dreamstime.com
27 maart 2024

Mogelijk minimale CO2-eis voor zonnepanelen in SDE++ 2025

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) overweegt het kabinet te adviseren om in de SDE++ 2025 een minimale CO2-eis voor zonnepanelen op te nemen. Voor dit gebeurt, vraagt het echter advies van marktpartijen.

Het PBL is gestart met de marktconsultatie over de SDE++ 2025. Het planbureau gaat daarbij in gesprek met brancheorganisaties en andere belanghebbenden over hun ervaringen met de SDE++ en hun toekomstige verwachtingen.

Haalbaarheid
Het PBL is door het ministerie gevraagd om extra aandacht te besteden aan de kosten voor landschapsinpassing bij natuurinclusieve systemen, zon-pv op zwakke daken, de haalbaarheid en meerkosten van een minimale CO2-eis voor zonnepanelen van indicatief 550 kilogram CO2 per kilowattpiek en de mogelijkheden om binnen de SDE++ beter rekening te houden met de schaarste op het gebied van netcapaciteit.

Financiering en negatieve stroomprijzen
Een van de onderdelen waar het PBL van marktpartijen meer informatie over wil ontvangen, is de financiering van SDE++-projecten. Zo willen de onderzoekers weten met welke rente marktpartijen rekenen en of dit inclusief groenkorting is. Het planbureau stelt verder de verhouding vreemd en eigen vermogen voor investeringen in zonnepanelen te hebben aangepast vanwege de gestegen rente. De onderzoekers willen weten of marktpartijen zich kunnen vinden in de voorgestelde verhouding.

Een ander thema waar de PBL-onderzoekers aandacht aan besteden, is het toenemend aantal uren met negatieve stroomprijzen. ‘Er wordt voor geproduceerde elektriciteit tijdens die periodes geen subsidie uitgekeerd’, aldus de onderzoekers. ‘Zon-pv installaties zullen dan waarschijnlijk uitgezet worden en dit heeft een effect op het aantal vollasturen. Voor het advies zullen we aandacht gaan geven aan of en hoe het effect van negatieve prijzen verwerkt kan worden in de SDE++-regeling.’

CO2-eis

Het meest opvallende onderwerp van de marktconsultatie is echter de invoering van een mogelijke CO2-eis voor zonnepanelen. Het PBL hierover in zijn wijzigingsnotitie: ‘De productie en het transport van pv-panelen gaat gepaard met CO2-uitstoot. De hoeveelheid CO2-uitstoot is afhankelijk van het ontwerp van de panelen, maar ook van de kenmerken van de energie die gebruikt wordt in de productiefase. Beide aspecten zijn tijds- en plaatsafhankelijk, maar in ieder geval zou de CO2-uitstoot in de productiefase van pv-panelen minder moeten zijn dan de vermeden CO2 in de gebruiksfase ervan. Om dit effect te maximeren, is het te overwegen om panelen met gunstige kenmerken voor te schrijven bij de aanvraag van SDE++-subsidie.’

In het eindadvies SDE++ 2025 vraagt het ministerie van het PBL advies over de haalbaarheid en meerkosten van een CO2-eis voor zonnepanelen van indicatief 550 kilogram CO2 per kilowattpiek. Om het ministerie goed te kunnen adviseren, wil het PBL van marktpartijen weten in welke werelddelen zonnepanelen momenteel geproduceerd worden, wat de mondiale productievolumes zijn en wat de verwachte meerkosten van een CO2-eis zouden zijn.

Daglichtkas
Tot slot vraagt het PBL tijdens de marktconsultatie ook aandacht voor de daglichtkas die gebruikmaakt van geconcentreerde zonnewarmte. Waar de daglichtkas vanaf dit kalenderjaar aanvankelijk geen subsidie meer zou krijgen, is de technologie onverwacht toch opgenomen in de SDE++ 2024.

Wat het planbureau betreft is dat echter de laatste keer, tenzij marktpartijen zich tijdens de marktconsultatie melden met voldoende concrete informatie over geplande projecten.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten