logo
wvhj2023
© Technokas
© Technokas
4 maart 2024

SDE++ 2024: toch subsidie voor daglichtkas met zonnewarmte

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft minister Jetten geadviseerd om het via de SDE++ 2024 voor projecten met een daglichtkas toch mogelijk te maken om subsidie aan te vragen.

Voorafgaand aan de marktconsultatie maakte het adviesbureau bekend de subsidiecategorie daglichtkas te willen schrappen, omdat er al meerdere subsidierondes geen aanvragen werden ingediend.

Nog 1 keer
Het PBL riep daarbij partijen op die van plan zijn om in 2024 een subsidieaanvraag te doen, zich tijdens de marktconsultatie te melden. Het PBL meldt nu te verwachten dat projecten voor daglichtkas op korte termijn subsidie kunnen aanvragen. Dat is voor het bureau genoeg reden om de subsidiecategorie in ieder geval nog 1 keer op te nemen in het aan demissionair minister Jetten uitgebracht advies.

In zijn advies schrijft het PBL dat er op dit moment in de markt een beperkt aantal partijen is dat overweegt om te investeren in een daglichtkas, maar dat dit allemaal nog in een vroeg stadium is. ‘Omdat de doorlooptijd bij een eventuele positieve investeringsbeslissing in de glastuinbouw heel kort kan zijn, is het advies om de daglichtkas toch in de regeling te houden, ook al zijn er de afgelopen jaren geen SDE++-aanvragen voor deze categorie gedaan’, aldus het PBL in zijn advies.

Glastuinbouw

De daglichtkas voor de glastuinbouw is een systeem voor het oogsten van warmte uit zonlicht. Er wordt gebruikgemaakt van het gehele of bijna het gehele kasdek voor het invangen van warmte, waarin lenzen geplaatst in dubbelglas zorgen voor het focussen van de zonlichtbundel op een zonnecollector. De daglichtkas is gunstig voor gebruik in de sierteelt, waar direct zonlicht vermeden moet te worden.

10,1 kilowattuur
Waar het PBL vorig jaar een basisbedrag adviseerde van 9,07 eurocent per kilowattuur, is dat nu 10,12 eurocent per kilowattuur bij een looptijd van de subsidie van 15 jaar.

Het aantal vollasturen dat de onderzoekers hanteren, is net als vorig jaar 3.850 uren. De investeringskosten zouden daarbij omgerekend 1.948 euro per kilowattpiek bedragen en de vaste o&m-kosten zouden zijn gestegen van 92,40 euro naar 131,10 euro per kilowattpiek.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten