logo
wvhj2023
© Rudmer Zwerver | Dreamstime.com
© Rudmer Zwerver | Dreamstime.com
5 maart 2024

CE Delft pleit voor aanpassing SDE++ om netimpact zonnepanelen te verlagen

CE Delft pleit in een nieuw onderzoeksrapport voor het aanpassen van de voorwaarden van de subsidieregeling SDE++ om in de toekomst de netimpact van windmolens en zonnepanelen te verlagen.

CE Delft heeft in opdracht van Netbeheer Nederland onderzoek gedaan naar aanpassingen van de SDE++ die de netimpact verlagen van via de regeling gesubsidieerde projecten. Het onderzoeksinstituut heeft in zijn studie 7 potentievolle aanpassingen van de SDE++ in kaart gebracht voor zon-pv, wind en industriële warmte. Deze zijn erop gericht om de netimpact van de gesubsidieerde projecten te verlagen. Voor wind en zon-pv zijn zelfs 17 mogelijke aanpassingen geïdentificeerd, maar enkel de 4 maatregelen met de meeste potentie zijn diepgaand onderzocht.

Nieuwe subsidiecategorie
Een van de belangrijkste conclusies van de onderzoekers is dat netimpact onderdeel kan worden van de SDE++ door het instellen van aparte techniekcategorieën. CE Delft denkt daarbij bijvoorbeeld aan een nieuwe subsidiecategorie voor zonneparken met een lagere netimpact. Een andere optie is algemene voorwaarden stellen aan alle typen projecten, zoals een andere norm van aansluiten voor alle zonnepaneelinstallaties.

Potentievolle maatregelen zijn volgens CE Delft verder de verplichting van alternatieve transportrechten of capaciteitsbeperkingscontracten als algemene voorwaarden, een combinatie van zon en wind als nieuwe techniekcategorie en extra zon aansluiten bij bestaande wind- of zonne-energieprojecten als nieuwe techniekcategorie.

Serieus onderzoeken
Demissionair minister Jetten maakt voor de SDE++ 2024 alleen werk van de aanbeveling van CE Delft voor proces-geïntegreerde warmtepompen en warmteopslag. Jetten wil daarnaast voor de SDE++ 2025 2 andere suggesties serieus gaan onderzoeken. Ten eerste een gecombineerde subsidiecategorie voor wind en zon en ten tweede een verplicht capaciteitsbeperkingscontract of gedeeltelijke non-firm aansluit- en transportovereenkomst voor zon-pv, wind en e-boilers.

4 mogelijke aanpassingen voor wind en zon

CE Delft heeft 4 aanpassingen voor de SDE++ geïdentificeerd die voor de subsidiecategorieën voor windmolens en zonnepanelen het meest kansrijk zijn:

  1. Verplichting gedeeltelijke non-firm-aansluit- en transportovereenkomst (nfa) of een capaciteitsbeperkingscontract (cbc) als algemene voorwaarde: een verplichting voor een contract waarbij het gebruik van de netaansluiting niet altijd gegarandeerd is, maar soms niet gebruikt kan worden als er netcongestie is. Met deze voorwaarde is de netimpact lager en kunnen netverzwaringen tot 15 jaar uitgesteld worden. De afweging tussen een nfa of cbc en de vormgeving van de maatregel is onder andere gebaseerd op de gewenste zekerheid van het uitstellen van de netinvesteringen en door wie de kosten van niet-ingevoede elektriciteit vergoed worden.
  2. Combinatie nieuwe zon en wind als aparte techniekcategorie: zon en wind op 1 aansluiting zorgen voor veel efficiënter gebruik van de netaansluiting en meer duurzame invoeding via de aansluiting.
  3. Extra zon bij bestaande opwek als aparte techniekcategorie: zonnepanelen worden bijgeplaatst bij bestaande zon of wind. De netaansluiting wordt niet vergroot, waardoor extra duurzame elektriciteit ingevoed wordt via de bestaande netaansluiting.
  4. Kleine windmolens ‘achter de meter’ als aparte categorie: windmolens achter de meter kennen hogere kosten, maar de elektriciteit kan vaak direct achter de meter gebruikt worden. Dit zorgt voor een lagere netimpact en hogere baten door direct verbruik van geproduceerde elektriciteit.
Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten