Energiebedrijf Vandebron beet vorig jaar zomer het spits af door vaste terugleveringskosten in te voeren voor zonnepaneeleigenaren. De verschillende maatregelen van de energieleverancier leidde ertoe dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) afgelopen december een onderzoek startte naar de kosten die energiebedrijven maken doordat klanten in het bezit zijn van zonnepanelen. De toezichthouder presenteert haar resultaten later deze maand.
Salderingsregeling
Uit onderzoek van Overstappen.nl meldt nu dat 90 procent van alle Nederlandse energieleveranciers een vorm van uitsluiting toepast voor de klantgroep die zonnepanelen heeft, wat mede het gevolg is van de keuze van de Eerste Kamer om de afbouw van de salderingsregeling te blokkeren.
Budget Energie, OM, Vrijopnaam en Energie VanOns hanteren inmiddels net als Vandebron vaste terugleveringskosten. ‘Je zou de salderingsregeling wel kunnen benoemen als een van de meest succesvolle subsidies ooit, maar dat heeft als keerzijde wel voor een ontwrichting van de markt gezorgd’, stelt Tom Schlagwein van Overstappen.nl. ‘Enerzijds is het oneerlijk dat klanten zonder zonnepanelen meebetalen aan de klanten die het zich wel kunnen veroorloven, anderzijds hebben de klanten met zonnepanelen een bepaalde investering gedaan met een terugverdientijd. De regels worden nu opeens tijdens het spel veranderd. Dat kan een grote schok zijn voor klanten die zonnepanelen hebben aangeschaft.’
Maatregelen volgens Overstappen.nl* |
Energiebedrijf |
Geen enkele maatregel |
All in power ** |
Vaste terugleverkosten zonnepaneelbezitters |
BudgetEnergie |
Geen meerjarig contract voor zonnepaneelbezitters |
DELTA |
Geen korting voor klanten met zonnepanelen, of een ongunstiger aanbod |
Frank Energie |
Terugleververgoeding
Tot slot meldt Overstappen.nl dat ook de terugleververgoeding fors is gedaald. Een terugleververgoeding is het bedrag dat consumenten per kilowattuur krijgen als ze meer zonne-energie terugleveren aan het stroomnet dan hun verbruik.
Volgens de prijsvergelijker is de terugleververgoeding in een jaar tijd gemiddeld met ruim 60 procent gedaald tot 6,7 eurocent per kilowattuur in februari 2024.
* De verschillende maatregelen zijn door de redactie van Solar Magazine op peildatum 3 maart gecontroleerd via zowel de vergelijkingswebsite van Overstappen.nl als de individuele websites van de betreffende leveranciers, daarbij zijn ook enkele leveranciers toegevoegd en/of verwijderd.
** Dit betreft aanbieders van dynamische energiecontracten die onder meer zijn toegevoegd naar aanleiding van de ACM Monitor Consumentenmarkt Energie. Deze bedrijven hebben geen maatregelen getroffen die zonnepaneelbezitters 'straffen'.