logo
wvhj2023
© Astrid Gast | Dreamstime.com
© Astrid Gast | Dreamstime.com
14 februari 2024

‘Behoud salderingsregeling kost energiebedrijf per klant met zonnepanelen 125 euro’

Het behoud van de salderingsregeling kost energiebedrijven per klant met zonnepanelen gemiddeld 125 euro. Dat stelt energievergelijkingswebsite Keuze.nl op basis van eigen berekeningen.

‘Als je ziet hoeveel kosten een leverancier maakt voor een klant die saldeert, begrijpen consumenten misschien beter waarom deze kosten steeds vaker aan de klant worden doorgerekend’, vertelt Geert Wirken, chief technology officer van Keuze.nl. ‘Het kost energiebedrijven niet alleen geld, ze lopen ook extra risico dat ze zeer hoge kosten maken in een ongunstig scenario. Nu het salderen definitief in stand blijft, verwachten wij dat alle energieleveranciers de kosten voor salderen bij klanten met zonnepanelen zullen neerleggen. Sommige leveranciers rekenen losse terugleverkosten, bij andere krijg je nu geen – of een lagere – cashback.’

30 procent
Voor haar onderzoek heeft Keuze.nl berekend hoeveel zonnestroom een huishouden opwekt per maand, waarbij uitgegaan is van een direct verbruikspercentage van 30 procent. De overige 70 procent moeten energieleveranciers verkopen op de energiemarkt tegen een lage of zelfs negatieve stroomprijs.

Voor de verkoopprijs van stroom is de EPEX day-ahead-beursprijs aangehouden tussen 10 uur ’s ochtends en 17 uur ’s middags. Voor de inkoopprijs van stroom zijn prijzen aangehouden tussen 17 uur ’s middags en 12 uur ’s avonds. Tot slot is een correctie toegepast op het stroomverbruik per jaar en de hoeveelheid stroom die zonnepanelen in de zomer opwekken.

2 soorten huishoudens
Om inzichtelijk te krijgen hoeveel kosten energieleveranciers maken door het prijsverschil, heeft Keuze.nl een berekening gemaakt van de extra kosten voor 2 soorten huishoudens. De uitkomsten zijn te zien in onderstaande tabel.

Onderdeel

Gemiddeld huishouden

Groot huishouden

Jaarlijks stroomverbruik

3.250 kilowattuur

4.150 kilowattuur

Jaarlijkse opwekking

3.500 kilowattuur

4.300 kilowattuur

Gemiddelde kosten

126,40 euro

177,92 euro

Kosten in extreem ongunstige situatie

1.136 euro

1.142,76 euro

Winst in extreem gunstige situatie

367 euro

449 euro

Wirken besluit: ‘Gemiddeld genomen kost de salderingsregeling een leverancier jaarlijks dus ongeveer 127 euro voor een gemiddeld huishouden met zonnepanelen en 178 euro voor een groot huishouden met zonnepanelen.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten