logo
wvhj2023
© Timon Schneider | Dreamstime.com
© Timon Schneider | Dreamstime.com
6 december 2023

Onderzoek ACM naar kosten van klanten met zonnepanelen voor energiebedrijven

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) voert momenteel een nieuw onderzoek uit naar de kosten die energiebedrijven maken doordat klanten in het bezit zijn van zonnepanelen.

Dat meldt minister Jetten voor Klimaat en Energie in antwoord op een tweede reeks vragen van de Eerste Kamer over zijn wetsvoorstel om de salderingsregeling voor zonnepanelen af te bouwen.

Eerste kwartaal
Volgens Jetten zal de energierekening van miljoenen consumenten zónder zonnepanelen relatief gezien dalen als de afbouw van het salderen eenmaal start. De ACM meldde eerder dit jaar dat de salderingsregeling mensen zonder zonnepanelen 1,35 miljard euro per jaar kost, oftewel per consument tientallen euro’s per maand.

‘Leveranciers rekenen de kosten die ze maken door het salderen namelijk door aan alle klanten’, duidt Jetten. ‘Als de salderingsregeling wordt afgebouwd, zullen er minder kosten doorgerekend hoeven te worden. Klanten zonder zonnepanelen zullen hiervan profiteren. Om hier meer inzicht in te krijgen, doet de ACM momenteel een marktbrede studie naar de kosten en baten van klanten met zonnepanelen voor energieleveranciers. De uitkomsten worden in het eerste kwartaal van volgend jaar verwacht.’

Minister Jetten waarschuwt de leden van de Eerste Kamer nu al voor de gevolgen als zijn wetsvoorstel om het salderen af te bouwen niet aangenomen wordt. ‘Als de salderingsregeling in haar huidige vorm blijft bestaan, dan zullen de kosten voor de leverancier, en dus de extra kosten voor mensen zonder zonnepanelen, verder oplopen.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten