logo
wvhj2023
© GHM Meuffels | Dreamstime.com
© GHM Meuffels | Dreamstime.com
14 februari 2024

Eerste Kamer wil overheidscampagne om zelfverbruik eigenaren zonnepanelen te verhogen

De Eerste Kamer heeft ingestemd met een motie van de Partij voor de Dieren (PvdD) om een overheidscampagne te starten om het eigen verbruik van consumenten met zonnepanelen te verhogen.

Het is de enige van 5 moties die tijdens het salderingsdebat vorige week werden ingediend die tijdens de stemming door de Eerste Kamer is aangenomen.

Overheidscampagne
Senator Ingrid Visseren-Hamakers van de PvdD vraagt de regering met haar motie een overheidscampagne te ontwikkelen waarmee kleinverbruikers van zonnepanelen geïnformeerd worden over het nut van het verhogen van de zelfconsumptie van zonne-energie.

Met BBB, GroenLinks-PvdA, Partij voor de Dieren, CDA, ChristenUnie, SGP en Volt stemden 46 senatoren voor de motie, waardoor deze is aangenomen.

Huurwoningen
Met een tweede motie riep senator Visseren-Hamakers de minister op de 100 miljoen euro uit het Klimaatfonds zo spoedig mogelijk en uiterlijk vanaf 2025 beschikbaar te stellen voor zonnepanelen op huurwoningen, ongeacht of de afbouw van de salderingsregeling doorgaat. De minister ontraadde de motie en ook de Eerste Kamer heeft tegen de motie gestemd. Enkel GroenLinks-PvdA, SP en de PvdD stemden voor de motie en de overige partijen stemden tegen de motie, waardoor die met een ruime meerderheid is verworpen.

Met haar derde motie riep van Visseren-Hamakers de minister op te onderzoeken op welke wijze meer dan 100 miljoen euro vrijgemaakt kan worden voor de uitrol van zonnepanelen bij huurwoningen. Ook bij deze motie stemden enkel haar eigen partij, GroenLinks-PvdA en SP voor de motie.

Varianten
Ook de motie van Peter Schalk (SGP) die de regering verzocht enkele varianten op te stellen waarbij de investeringsdrempel voor zonnepanelen door huishoudens verlaagd wordt – maar waarbij er wel een prikkel komt om geproduceerde stroom zoveel mogelijk direct zelf te gebruiken – werd weggestemd. De BoerBurgerBeweging, GroenLinks-PvdA, SGP en ChristenUnie stemden voor. De 36 voorstemmen waren daarmee net niet toereikend.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten