logo
wvhj2023
© Ssirozy | Dreamstime.com
© Ssirozy | Dreamstime.com
7 februari 2024

Afbouw salderingsregeling zonnepanelen: Eerste Kamer dient 5 moties in

De Eerste Kamerleden hebben tijdens het debat over de afbouw van de salderingsregeling meerdere moties ingediend om onder meer extra geld uit te trekken voor zonnepanelen bij huurwoningen.

Het merendeel van de moties was afkomstig van senator Ingrid Visseren-Hamakers van de Partij voor de Dieren. De Eerste Kamer stemt volgende week dinsdag 13 februari niet alleen over het wetsvoorstel, maar ook over de ingediende moties.

100 miljoen euro
De eerste motie van senator Visseren-Hamakers roept de minister op de 100 miljoen euro uit het Klimaatfonds zo spoedig mogelijk en uiterlijk vanaf 2025 beschikbaar te stellen voor zonnepanelen op huurwoningen, ongeacht of de afbouw van de salderingsregeling doorgaat. De minister ontraadde de motie.

De tweede motie van Visseren-Hamakers roept de minister op te onderzoeken op welke wijze meer dan 100 miljoen euro vrijgemaakt kan worden voor de uitrol van zonnepanelen bij huurwoningen. Jetten wordt gevraagd uiterlijk in het derde kwartaal van 2024 de Eerste Kamer hierover te informeren. De minister gaf de motie het advies ‘oordeel Kamer’, mits het wetsvoorstel voor afbouw van het salderen wordt aangenomen.

Overheidscampagne
De derde motie van Visseren-Hamakers vraagt de regering een overheidscampagne te ontwikkelen waarmee kleinverbruikers van zonnepanelen geïnformeerd worden over het nut van het verhogen van de zelfconsumptie van zonne-energie. Ook deze motie heeft het advies ‘oordeel Kamer’ gekregen.

Van Visseren-Hamakers diende nog een vierde motie in waarmee zij de minister vroeg te onderzoeken of een subsidie voor thuisbatterijen op zoutwater per 1 januari 2025 mogelijk zou zijn. In afwachting van een oordeel van minister Jetten over een onderzoeksrapport van CE Delft naar buurt- en thuisbatterijen, is de motie door senator Visseren-Hamakers aangehouden.

Varianten
Peter Schalk (SGP) heeft met een motie de regering verzocht enkele varianten op te stellen waarbij de investeringsdrempel voor zonnepanelen door huishoudens verlaagd wordt, maar waarbij er wel een prikkel komt om geproduceerde stroom zoveel mogelijk direct zelf te gebruiken.

Daarbij vraagt de senator financiële overstimulering te voorkomen en de onderzochte varianten binnen 3 maanden met de Eerste Kamer te delen. Deze motie is door demissionair minister Jetten ontraden, omdat alle alternatieven volgens hem in het verleden al zijn onderzocht.

Energiebelasting
Forum voor Democratie (FvD)-senator Johan Dessing diende tot slot een motie in om – indien het wetsvoorstel wordt aangenomen – de opbrengsten van de afbouw van het salderen te oormerken en te besteden aan verlaging van de energiebelasting voor alle Nederlanders.

Hij verzoekt de minister vóór 1 maart 2024 met een voorstel te komen om dit te bewerkstelligen. Ook deze motie is door Jetten ontraden.

Het liveblog met een volledig verslag van het salderingsdebat in de Eerste Kamer is hier terug te lezen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten