logo
wvhj2023
© Hugo Kurk | Dreamstime.com
© Hugo Kurk | Dreamstime.com
12 februari 2024

Flexibel groepscontract zorgt voor extra netcapaciteit in haven Amsterdam

Energie Coöperatie Amsterdamse Haven (ECAH), Liander en Port of Amsterdam hebben een oplossing ontwikkeld waardoor het mogelijk wordt om als groep bedrijven flexibel met de ruimte op het stroomnet om te gaan.

Dankzij het flexibele groepscontract in combinatie met de samenwerking in het Amsterdamse havengebied ontstaan volgens de netbeheerder meer mogelijkheden voor bedrijven in de haven omdat het bestaande elektriciteitsnet beter kan worden benut.

Congstiemanagementregels
Het getekende contract is voor Liander het eerste flexibele groepscontract dat is opgesteld binnen de nieuwe congestiemanagementregels van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Toch betekent het volgens de netbeheerder nog niet dat deze oplossing direct aan meer bedrijventerreinen aangeboden kan worden. Een collectief contract is een op maat gemaakte oplossing en daarmee nog niet schaalbaar. Liander is druk bezig om op basis van de leerervaringen een schaalbaar product te ontwikkelen.

7 nieuwe contracten
Het doel is om in 2024 in ieder geval 7 nieuwe flexibele groepscontracten af te sluiten en met de provinciale Energy Boards een plan te maken voor een geleidelijke opschaling. Bij de selectie van mogelijke bedrijventerreinen kijkt Liander naar de aard van het congestieprobleem, het initiatief dat de ondernemers zelf kunnen nemen en of het op die plekken nog lang duurt voordat de verzwaring van het stroomnet klaar is.

Daarnaast moet er ruimte zijn op het hoogspanningsnet van TenneT. Om groepscontracten breder toepasbaar te maken, onderzoekt Liander momenteel ook de toepassing binnen congestiemanagement op capaciteitsknelpunten in het middenspanningsnet.

Wachtlijst
De betrokken bedrijven hebben vaak maar op enkele momenten in het jaar de volledige capaciteit nodig. Flexibele contracten bieden hier een uitkomst om het elektriciteitsnet beter te benutten als zowel het regionale als het hoogspanningsnet dit toelaat. 

Het was al langer mogelijk om als individueel bedrijf flexibel gebruik te maken van het elektriciteitsnet via een capaciteitsbeperkingscontract (cbc). Dit is een contractvorm waarbij een bedrijf flexibel gebruikmaakt van de capaciteit op het elektriciteitsnet, op de momenten dat er nog capaciteit is op alle niveaus van het elektriciteitsnet. Hierdoor zijn er al 29 bedrijven van de wachtlijst toegelaten op het stroomnet in het Westelijk havengebied. Met zo’n individueel flexibel contract is de ondernemer zelf verantwoordelijk voor het op tijd aanzetten van de opwekinstallatie(s) of het afschakelen van de hele of een gedeelte van zijn bedrijfsvoering. In het Amsterdamse havengebied zijn deze cbc’s nu samengevoegd in een groeps-cbc met ECAH. Via dit contract kunnen de bedrijven aangesloten bij de coöperatie de verantwoordelijkheid delen en het aansturen van het verbruik op elkaar afstemmen.

Realtime meten
ECAH organiseert de samenwerking door het verbruik van de deelnemende bedrijven realtime te meten en op basis daarvan slimme keuzes te maken. Denk aan de aansturing van laadpleinen, het ontladen van grootschalige batterijen of het (her)plannen van zware bedrijfsprocessen. Alles wordt aangestuurd via het gezamenlijke energiemanagementplatform dat ECAH op dit moment ontwikkelt. Daarbij mogen opwek en verbruik van elektriciteit binnen het collectief onderling worden uitgewisseld.

De bedrijven aangesloten bij ECAH stemmen hun bedrijfsvoering op elkaar af, maar kunnen bijvoorbeeld ook samen investeren in grootschalige batterijen in dit gebied. Zo kunnen de momenten dat terug moet worden geschakeld door de bedrijven worden beperkt.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten