logo
wvhj2023
© Enexis
© Enexis
31 januari 2024

Pleidooi voor ‘vliegende brigade’ om verzwaring stroomnet in woonwijken te versnellen

Er moet een taskforce uitvoeringscapaciteit opgericht worden om de verzwaring van het stroomnet in woonwijken te versnellen. In aanvulling daarop moet er een ‘vliegende brigade’ komen.

Het zijn 2 van de maatregelen uit de Actieagenda netcongestie laagspanningsnetten. Demissionair minister Jetten presenteerde vorige week de door onafhankelijk coördinator Stephan Brandligt opgestelde actieagenda. Deze bevat 3 oplossingsrichtingen waarvoor een reeks maatregelen voorgesteld wordt. Naast het verbeteren van het inzicht in de problemen op het laagspanningsnet en het beter benutten van het laagspanningsnet is de derde oplossingsrichting het sneller verzwaren van het laagspanningsnet.

Versnelling
De uitbreiding en versterking is een grote operatie: waarbij tussen de 37.000 en 54.000 extra elektriciteitshuisjes worden bijgebouwd. Ook moet er tussen de 80.000 en 105.000 kilometer kabel worden gelegd. Hoe sneller de uitvoering van de netverzwaringswerkzaamheden gaat, hoe meer delen van het stroomnet tijdig verzwaard kunnen worden.

De versnelling wordt ten eerste gerealiseerd door het versnellen van de ruimtelijke inpassing, inclusief de vergunningverlening. Ten tweede door het implementeren van een proactieve buurt- of wijkgerichte aanpak. Tot slot stelt Brandligt voor extra uitvoeringskracht in te zetten én de realisatiecapaciteit te vergroten.

Vliegende brigade
Een van de belangrijkste maatregelen van de actieagenda is een proactieve buurt- of wijkgerichte aanpak waardoor regionale netbeheerders de netinvesteringen structureel vooruitplannen. ‘Planmatig werken maakt het onder andere mogelijk langdurige contracten uit te geven aan aannemers en doorlooptijden in processen met gemeenten te versnellen’, aldus de actieagenda. ‘Zo maakt gepland werk het mogelijk om bijvoorbeeld het vergunningsproces beter te plannen. Het proactieve van de aanpak geldt voor het deel van de wijk/buurt waar nu nog geen knelpunten zijn, maar die wel alvast verzwaard worden, ook met het oog op het dimensioneren van het net naar de aardgasvrije eindsituatie.’

Daarbij pleit Brandligt voor het uitwerken van de inrichting van een ‘vliegende brigade’ die per regio extra capaciteit beschikbaar maakt om de gemeentelijke uitvoeringstaken effectief en efficiënt te helpen uitvoeren. Dit zodat de benodigde ruimtelijke inpassing versneld wordt.

Taskforce
Omdat de noodzakelijke verzwaring en uitbreiding van de laagspanningsnetten veel arbeidscapaciteit gaat vragen, wordt in de actieagenda voorgesteld de realisatiecapaciteit te vergroten door in te zetten op een taskforce uitvoeringscapaciteit.

Daarbij moeten ook modulaire opleidingen ontwikkeld worden voor het werken aan het laagspanningsnet en moeten in samenwerking ICT-hulpmiddelen ontwikkeld worden om de administratieve last in de uitvoering te minimaliseren.

16 maatregelen om het stroomnet sneller te verzwaren

De Actieagenda netcongestie laagspanningsnetten bevat 58 maatregelen om de problemen op het laagspanningsnet het hoofd te bieden. Voor het versnellen van de verzwaring van de laagspanningsnetten worden de volgende 16 maatregelen voorgesteld:

  1. Zorgen voor grondbeleid en een vaste prijsmethodiek.
  2. Het standaardiseren van het ontwerp en de vergunningaanvraag, met name afspraken voor het standaardiseren van het ontwerp en afspraken rondom grondeigendom en grondrecht voor de trafostations zijn relevant voor het versnellen van netverzwaring.
  3. Basisinformatie versnellen voor ruimtelijke inpassingsprocessen.
  4. Het uitwerken van het voorstel Landelijke helpdesk.
  5. Uitwerken inrichting ‘Vliegende brigade’ om per regio extra capaciteit beschikbaar te maken om de gemeentelijke uitvoeringstaken effectief en efficiënt te helpen uitvoeren.
  6. Regionale netbeheerders implementeren een proactieve buurt- of wijkgerichte aanpak.
  7. Gemeenten ondersteunen en faciliteren de uitrol van een buurt- of wijkgerichte aanpak door het inrichten van processen en het beschikbaar stellen van capaciteit.
  8. Onderzoeken bredere aanbesteding van werkzaamheden die met de reeds gegunde aanbestedingen niet uitgevoerd kunnen worden. Als nu al duidelijk is dat regionale netbeheerders bepaalde wijken/gebieden de komende jaren nog niet kunnen gaan verzwaren, kunnen deze gebieden aangemerkt worden om door derden verzwaard te worden.
  9. Toepassen mogelijkheden ‘Opschuiven in de keten’ waarbij aannemers de meer routinematige werkzaamheden overnemen van netbeheerders.
  10. Het uitwerken van een taskforce uitvoeringscapaciteit voor het vergroten  van de realisatiecapaciteit.
  11. Organisatie van bijeenkomsten op regionale schaal voor ambtelijke – en bestuurlijke – vertegenwoordigers gemeenten, provincies en netbeheerders samen met regio’s.
  12. Uitwerken voorstel en inrichten duurzame ondersteuning lokale/regionale samenwerking.
  13. Organiseren gemeentelijke afstemmingsoverleggen over netcapaciteit tussen gemeenten en netbeheerders.
  14. Aanstellen eenduidig aanspreekpunt per gemeente door regionale netbeheerders.
  15. Aanstellen eenduidig aanspreekpunt voor de regionale netbeheerder door gemeenten.
  16. Ontsluiten informatie door regionale netbeheerders over – de capaciteit en belasting van – het elektriciteitsnet voor gemeenten en andere belanghebbenden.
Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten