logo
wvhj2023
© André Muller | Dreamstime.com
© André Muller | Dreamstime.com
9 januari 2024

Nieuwe klanten met zonnepanelen betalen bij 3 energiebedrijven extra voor stroom en gas

Eigenaren van zonnepanelen die een nieuw energiecontract willen afsluiten bij Essent, Energiedirect of Pure Energie moeten een hogere prijs betalen voor stroom én gas dan nieuwe klanten zonder zonnepanelen.

Update 10 januari 2024: Energiebedrijven Essent en Energiedirect melden, na aanleiding van onderstaande artikel van Solar Magazine, een fout te hebben gemaakt en voor nieuwe klanten met zonnepanelen toch géén hogere gas- en stroomprijs in rekening te brengen.

Dat blijkt uit onderzoek van Keuze.nl. Bij een 1-jarig energiecontract betalen nieuwe klanten van energiebedrijven tot 45 procent meer voor stroom.

Leverancier

Normaal stroomtarief (kilowattuur)

Tarief met zonnepanelen (kilowattuur)

Verschil

Essent

0,296 euro

0,398 euro

35 procent

Energiedirect

0,269 euro

0,392 euro

45 procent

Pure Energie

0,276 euro

0,298 euro

8 procent

Bij energiebedrijf Essent zijn nog 2 belangrijke verschillen te zien voor consumenten mét zonnepanelen die klant willen worden en potentiële klanten die geen zonnepanelen hebben. Ten eerste wordt klanten met zonnepanelen nog altijd niet de mogelijkheid geboden om een 3-jarig contract af te sluiten, maar bovendien krijgen zij geen welkomstbonus. Klanten zonder zonnepanelen krijgen wel een welkomstbonus van 280 euro. Ook Energiedirect en Pure Energie geven geen cashback of loyaliteitsbonus meer aan nieuwe klanten met zonnepanelen.

Het 1-jarige aanbod van Essent voor nieuwe klanten mét zonnepanelen.

Het 1-jarige aanbod van Essent voor nieuwe klanten zónder zonnepanelen.

Ook gasprijs omhoog
‘Extra opmerkelijk is dat nu zelfs het gastarief verhoogd wordt, terwijl het gasverbruik volledig losstaat van de kosten van de salderingsregeling die energieleveranciers proberen te compenseren voor zonnepaneelbezitters’, aldus Geert Wirken, chief technology officer van Keuze.nl. ‘Dit is een onlogische beperking, gezien het feit dat de afname van gas geen druk legt op het, volle, stroomnet. Hiermee gaan Essent, Energiedirect en Pure Energie dus behoorlijk ver en wekt het de schijn dat deze leveranciers liever geen nieuwe klanten meer aantrekken met zonnepanelen.’

Leverancier

Normaal gastarief (kubieke meter)

Gastarief met zonnepanelen (kubieke meter)

Verschil

Essent

1,315 euro

1,438 euro

9 procent

Energiedirect

1,289 euro

1,389 euro

7 procent

Pure Energie

1,289 euro

1,297 euro

1 procent

Onder aan de streep betaalt een gezin met 2 kinderen dat nu een energiecontract met zonnepanelen en gas afsluit bij Essent of Energiedirect, volgens Keuze.nl ruim 500 euro per jaar méér dan een nieuwe klant zonder zonnepanelen. Daarbij is de prijsvergelijker uitgegaan van een stroomverbruik van 3.500 kilowattuur en gasverbruik van 1.500 kubieke meter en het afsluiten van een contract van 1 jaar.

Bekijk hier in de Solar Magazine Productzoeker welke thuisbatterijen in Nederland te koop zijn.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten