logo
wvhj2023
© Techniek Nederland
© Techniek Nederland
29 november 2023

Helft eigenaren koopwoning zonder zonnepanelen wil zonnepanelen installeren

De helft van de Nederlandse consumenten met een eengezinskoopwoning zonder zonnepanelen, wil deze binnen nu en 2 jaar kopen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het CBS heeft voor het onderzoek Belevingen van februari tot en met april van dit jaar 18.327 Nederlandse personen van 18 jaar of ouder ondervraagd.

35 procent heeft zonnepanelen
35 procent van de ondervraagde huishoudens zegt dat hun woning of het gebouw waarin zij wonen zonnepanelen heeft; goed voor bijna 2,9 miljoen huishoudens. Dit is vooral het geval bij huishoudens in een woning gebouwd in 2010 of later – 59 procent – en huishoudens in een koopwoning – 45 procent. Van de huishoudens in een sociale huurwoning zegt 23 procent zonnepanelen te hebben en van de huishoudens in een private huurwoning geeft 15 procent dat aan. Huishoudens in eengezinswoningen hebben relatief vaak zonnepanelen, vooral in vrijstaande woningen – 59 procent.

Interesse toegenomen
Van de ondervraagden met een eengezinskoopwoning zegt 49,9 procent al zonnepanelen te hebben. 25,7 procent van de ondervraagden – oftewel de helft van niet-zonnepaneelbezitters met een eengezinskoopwoning – geeft aan binnen nu en 2 jaar zonnepanelen te willen kopen.

Van de huishoudens in een eengezinskoopwoning had ten tijde van het onderzoek 3 procent zonnepanelen besteld. 19 procent zegt de komende 2 jaar geen zonnepanelen te willen en tot slot 2 procent heeft geen antwoord gegeven op de onderzoeksvraag. Daarmee is het aantal Nederlanders dat zonnepanelen wil installeren opnieuw gegroeid, want 2 jaar geleden gaf 21 procent van de eigenaren van een eengezinskoopwoning aan zonnepanelen te willen kopen.

Warmtepomp
7 procent van de ondervraagde huishoudens stelt een warmtepomp te hebben. Dat zou neerkomen op bijna 600.000 Nederlandse huishoudens. Van de huishoudens in een eengezinskoopwoning overweegt 22 procent binnen 2 jaar een warmtepomp aan te schaffen. 64 procent is dit echter niet van plan. Voor degenen die overwegen op korte termijn een warmtepomp aan te schaffen, is de hoge prijs het belangrijkste knelpunt dat hen doet twijfelen.

Voor huishoudens die voorlopig geen warmtepomp willen aanschaffen, zijn de kosten niet de belangrijkste reden. Dat zij willen wachten tot het huidige systeem aan vervanging toe is of dat de woning ongeschikt is, wordt vaker genoemd.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten